filme

5 Filme care ne duc cu gândul la vacanţă

A venit toamna, vacanţa se cam apropie de sfârșit. Asta nu ȋnseamnă ȋnsă că trebuie să ȋncetăm să visăm la plimbări prin locuri magice. Dimpotrivă, ne putem lăsa gândurile să hoinărească ȋn voie, urmărind câteva filme uimitoare.

1. Vacanţă la Roma (Roman Holiday), 1953, regia: William Wyler

Un film ȋn care Roma apare ȋn toată splendoarea, povestea prinţesei interpretate de Audrey Hepburn (aflată aici chiar ȋn filmul ei de debut), liberă pentru scurt timp să-și ȋmplinească orice fantezie, fără constrângerile dictate de protocol, fiind doar un pretext pentru rătăciri magice ale camerei de filmat peste clădiri și străduţe pitorești.

 2. Miezul nopţii ȋn Paris (Midnight in Paris), 2011, regia: Woody Allen

Woody Allen este un regizor pentru care cadrul filmelor este foarte important. New York, Londra, Roma, Paris, Barcelona sunt orașe pe care le prezintă minunat, folosindu-le aproape ca pe niște personaje ȋn sine. In filmul dedicat Parisului, un scriitor aspirant american rătăcește ȋn voie prin capitala Franţei, ȋn două epoci diferite, minunat prilej de a descoperi viaţa tumultuoasă, de ieri și de azi, a acestui spectaculos oraș.

 3. Rătăciţi printre cuvinte (Lost in Translation), 2003, regia: Sofia Coppola

 Tokyo este mai degrabă ȋntâmplător cadrul acestui film despre oameni, despre singurătate și ȋnstrăinare. Asta nu ȋnseamnă ȋnsă că scenele din capitala Japoniei nu sunt spectaculoase. De la o plimbare cu mașina printr-o mare de reclame luminoase, cu texte scrise ȋn japoneză, până la o imagine uimitoare, de sus, a orașului plin de zgârie-nori, Tokyo ni se dezvăluie exotic, ușor de neȋnţeles pentru mintea noastră occidentală, dar absolut fabulos.

 4. Inainte de răsărit (Before Sunrise), 1995, regia: Richard Linklater

 O poveste de dragoste ȋn care Viena joacă un rol important, orașul de pe Dunăre fiind cadrul ȋn care cei doi ȋndrăgostiţi se descoperă unul pe celălalt, spre a se pierde și regăsi mulţi ani mai târziu, ȋn celelalte două părţi ale trilogiei, Before Sunset (2004) și Before Midnight (2013). Un cadru idilic, numai bun de visat.

 5. Călătoria (The Trip), 2010, regia: Michael Winterbottom

 Un road movie britanic cu umor englezesc pur și savuros. In ȋncercarea de a realiza recenziile unor restaurante de top, eroul jucat de Steve Coogan pleacă ȋntr-o călătorie cu mașina prin ţară, ȋnsoţit de un bun prieten. O incursiune prin Anglia rurală, excelent pretext pentru consolidarea unei vechi prietenii și pentru un recital actoricesc de excepţie.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *