20 de lucruri uimitoare pe care nu le știai despre Jocurile Olimpice

Cel mai mare eveniment sportiv din lume este reprezentat de Jocurile Olimpice. Ediția de anul acesta va avea loc la Rio de Janeiro, fiind pentru prima oară când un oraș din America de Sud găzduiește competiția. La Jocurile Olimpice din 2016 vor participa 206 de țări, cu un total de peste 10 000 de sportivi. Deschiderea oficială a Olimpiadei va fi pe 5 august, așadar, iată câteva lucruri interesante și surprinzătoare, în același timp, despre această competiție.

Jocurile Olimpice în trecut

1. Anul 1900, Paris, este primul an în care femeile au putut participa la Olimpiadă, iar ca recompensă, câștigătoarele au primit tablouri, nu medalii.

2. În 1900, la Paris, echipa de canotaj a Olandei a avut nevoie de un cârmaci nou în ultima clipă, iar pentru acest rol a fost ales un băiețel francez din public. Nici până astăzi nu se știe cine a fost băiețelul sau ce vârstă avea exact.

3. Medaliile din aur nu mai sunt fabricate din aur pur, ci din argint, fiind doar placate cu aur. Ultima oară când acestea au fost efectuate din aur pur a fost în anul 1912, la Stockholm.

medalie de aur, Jocurile Olimpice

4. Jocurile Olimpice au fost anulate de 3 ori de-a lungul istoriei, în 1916, din cauza Primului Război Mondial, iar apoi în 1940 și 1944, din cauza celui De-Al Doilea Război Mondial.

5. În 1936 a avut loc prima ediție televizată a Jocurilor Olimpice, cea de la Berlin.

stadion-berlin

6. Londra este primul oraș din istoria Jocurilor Olimpice care a găzduit evenimentul de trei ori.

London - Tower Bridge, Jocurile Olimpice

7. Primul atlet de culoare care a câștigat aurul la maraton a fost Abebe Bikila, în 1960, la Roma. Bikila a alergat descult.

8. Steagul Olimpic reprezintă fiecare țară din lume. Cele cinci inele sunt un simbol al unificării continentelor, iar culorile au fost alese astfel, deoarece fiecare steag din lume conține cel puțin una dintre acele culori: galben, verde, roșu, negru și albastru.

steaguri tari

9. Fondatorul Jocurilor Olimpice moderne este Pierre de Coubertin, care a înființat Comitetul Olimpic Internațional în 1894.

10. Motto-ul Jocurilor Olimpice este „Citius – Altius – Fortius”, care înseamnă „Mai rapid – Mai sus – Mai puternic”.

11. Michael Phelps este sportivul care a câștigat cele mai multe medalii din istoria Jocurilor, 22 la număr, dintre care 18 de aur.

România la Jocurile Olimpice

12. România a participat pentru prima oară la Jocurile Olimpice în 1900, la Paris.

13.România a câștigat în total 302 de medalii la Olimpiadă, 301 în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară și una la cele de iarnă. Gimnastica este sportul care deține supremația (72 de medalii), iar sportiva care a câștigat cele mai multe medalii în total este Nadia Comăneci.

gimnastica, Jocurile Olimpice

14. Nadia Comăneci este prima sportivă din istorie care a obținut nota 10 într-un concurs olimpic de gimnastică, la ediția Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976.

15. În 1984, la ediția din Los Angeles, România a câștigat cele mai multe medalii în cadrul Jocurilor Olimpice: 53. 20 dintre acestea au fost medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz.

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016

16. Torța Olimpică va sosi la Rio pe 5 august, după un drum de peste 90 de zile, început în Olympia, Grecia, locul în care Jocurile Olimpice s-au ținut pentru prima dată.

Olympia

17. Anul acesta va fi prima oară când refugiații vor participa la Olimpiadă. Aceștia vor avea o echipă proprie, Echipa Refugiaților, care va defila cu drapelul olimpic. Echipa este formată din cinci atleți din Sudanul de Sud, doi înotători din Siria, doi judokani din Republica Democrată Congo și un maratonist din Etiopia.

alergatori

18. Pentru prima oară după mai bine de 100 de ani, golful va fi inclus pe lista sporturilor de la Jocurile Olimpice.

19. Ediția de anul acesta este prima care se desfășoară într-o țară din America de Sud.

Jocurile Olimpice de la Rio 2016

20. Cătălina Ponor, gimnastă, va fi portdrapelul României la Rio.

 

 

logo png fly-goflygo

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *