Spania

15 lucruri surprinzătoare despre Spania

Spania este una dintre cele mai vizitate țări anual, pentru frumusețea și unicitatea orașelor sale, pentru plajele cu nisip fin, pentru băutura sangria, flamenco, muzică, soare și, bineînțeles, fiestele distractive care au loc aici cu diverse ocazii, care mai de care mai ciudate. Când spunem Spania, cei mai mulți turiști se gândesc la capitala acesteia, Madrid, la faimoasa Barcelona, la moderna Valencia, la însorita Granada sau la Sevilla – toate acestea fiind orașe extrem de frumoase, cu foarte multe atracții turistice deosebite. Să nu uităm de insula Ibiza sau celebra Palma de Mallorca, unde petrecerile țin până în zori.

Cu toate acestea, Puc, mascota Fly Go, a zburat până în Spania cu un alt scop, și anume acela de a descoperi câteva detalii mai puțin cunoscute despre frumoasa țară. În călătoria sa plină de aventuri, după ce a cutreierat țara de la un capăt la altul, Puc a aflat o mulțime de lucruri surprinzătoare despre Spania, foarte interesante, pe care le împărtășește cu voi:

Așadar, știați că…

… cel mai vechi restaurant din lume se află în Madrid, capitala Spaniei? Acesta se numește Sobrino de Botin și a fost deschis în anul 1725. Restaurantul a fost fondat de francezul Jean Botin și soția sa, numele său inițial fiind Casa Botin. Acesta a fost moștenit de către un nepot, de unde și numele său actual, Sobrino de Botin, sobrino însemnând nepot în limba spaniolă. Faimosul artist Francisco Goya a lucrat aici pentru o perioadă, timp în care aștepta să fie admis la Academia Regală de Arte Frumoase. De asemenea, restaurantul a fost menționat în cartea Fortunata y Jacinta, a lui Benito Pérez Galdós, publicată între 1886 și 1887, dar și în romanul lui Ernest Hemingway, Fiesta. Iată un loc în care ar trebui să savurați cel puțin un pahar de sangria, dacă nu doriți să luați masa aici, în următorul city break in Madrid.

restaurant sobrino de botin

… spaniolii sunt cei care au inventat celebra siesta, somnul de după amiază? Astfel, în Spania veți putea observa că foarte multe magazine se închid imediat după prânz, de obicei între orele 13:00 și 15:00, când angajații au pauză pentru odihnă. Siesta este specifică mai multor țări din zona mediteraneană, în care soarele este foarte puternic la oreze amiezii, iar somnolența își face apariția, mai ales după masa de prânz. Așadar, pentru a lucra mai cu spor până la sfârșitul zilei, spaniolii, dar și alte popoare, cum ar fi italienii sau grecii, preferă să se odihnească două, trei ore și abia apoi să continue cu ziua de lucru.

… Real Madrid este cel mai bogat club de fotbal din lume? Pe lângă asta, este și cel mai popular. Valoarea clubului este estimată la 3, 3 miliarde de dolari. Cu toate acestea, „adversara” FC Barcelona are cel mai mare stadion privat din lume. Probabil că nu mai este nevoie să precizăm faptul că în Spania, fotbalul este privit ca un fel de a doua religie…

… 45% din toată producția de ulei de măsline din lume provine din Spania? Se pare că Andalucia este zona cea mai prolifică din acest punct de vedere, iar Italia este chiar unul dintre importatorii acestor produse din Spania. Din punct de vedere al consumului de ulei de măsline, însă, Spania este pe locul doi în lume, pe primul fiind, bineînțeles, Italia.

ulei de masline

… spaniola este a doua cea mai populară limbă din lume? Se pare că numărul de vorbitori nativi ai limbii spaniole depășește cifra de 410 milioane de oameni, spaniola fiind limba oficială în următoarele țări: Spania, Cuba, Ecuador, Argentina, Bolivia, Columbia, Mexic, Paraguay, Uruguay, Chile, Honduras, Peru, Republica Dominicană, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Puerto Rico, Guinea Ecuatorială, Panama și Venezuela. Cu alte cuvinte, poate că ar fi timpul să învățați ceva mai bine limba spaniolă, pentru a vă descurca cu brio în următoarea vacanță din Spania. Bienvenidos a España!

… Spania este o monarhie constituțională, la fel ca Regatul Unit? Oficial, numele său este Regatul Spaniei, iar conducătorul statului este Regele Felipe al VI-lea.

… Spania este țara cu cei mai mulți kilometri de cale ferată de mare viteză din Europa? Aceștia măsoară un total de 2600 de kilometri, plasând Spania pe locul doi în lume, după China. Trenurile RENFE sunt rapide, confortabile, prețurile biletelor sunt accesibile oricui, iar rutele sunt mai mult decât frecventate de spanioli, dar și de turiști din toată lumea. Cu ajutorul rețelei de cale ferată, poți ajunge rapid și simplu din Madrid spre cele unele dintre cele mai căutate destinații din Spania, precum Barcelona, Sevilla sau Bilbao.

renfe spania

… unii dintre cei mai apreciați și faimoși pictori din lume s-au născut în Spania? Francisco Goya, pictorul curții regale, Salvador Dali și Pablo Picasso – doi dintre cei mai importanți pictori ai secolului 20, Juan Miro și El Greco sunt doar câteva dintre numele pe care ar trebui să le reții și să le asociezi cu frumoasa Spanie.

… Zâna Măseluță a Spaniei este, de fapt, un șoricel? Acesta se numește Ratoncito Pérez și, spre deosebire de Zâna Măseluță, nu oferă bani pentru dinții copiilor, ci diverse mici cadouri, pe care le lasă tot sub perna acestora. Acest șoricel nu este specific doar culturii spaniolilor, ci și în diverse alte țări hispanice, precum Mexic, Peru, Venezuela, Argentina, Uruguay sau Chile, unde i se spune fie „el Ratón de los Dientes”, fie „El Ratón Pérez”.

… Don Quijote a fost votată cea mai semnificativă carte din toate timpurile? Capodopera a fost scrisă de autorul spaniol Miguel de Cervantes, în 1605, iar în ziua de azi este cea mai tradusă carte din lume, depășită fiind doar de Biblie. Don Quijote și Sancho Panza, cele două personaje remarcabile ale cărții, sunt percepuți ca eroi naționali în Spania, iar peste tot în țară pot fi găsite statui care îi reprezintă pe cei doi.

statuile lui Don Quijote si Sancho Panza

… Spania are unele dintre cele mai ciudate festivaluri din lume? Pentru spanioli, există câte o „fiesta” pentru aproape orice, însă unele sunt de-a dreptul amuzante și ciudate, cum ar fi:

El Colacho – un festival în care câțiva bărbați sunt costumați în diavoli și trebuie să sară peste o serie de bebeluși aliniați pe niște saltele întinse pe jos. Și nu orice bebeluși, ci doar cei născuți în ultimele luni ale anului respectiv. Ideea care stă la baza acestui festival este de a proteja bebelușii de spiritele rele și are loc încă din secolul al 17-lea.

La Tomatina – în fiecare an, în Buñol, un orășel de lângă Valencia, are loc festivalul La Tomatina, care înseamnă o imensă bătaie cu roșii, din care nimeni nu poate scăpa „teafăr”. Dacă vreți să participați, sfatul nostru este să vă îmbrăcați cu cele mai vechi haine pe care le aveți, să aruncați cât mai multe roșii, nu contează în cine, nu se va supăra nimeni pe voi, și să vă pregătiți pentru multă, multă distracție.

la tomatina

Fiesta de Santa Marta de Ribarteme – festivalul prin care sărbătorești că ești încă în viață – până acum, sună bine, nu-i așa? Ei bine, trebuie să vă mai oferim câteva detalii: festivalul se ține în onoarea Sfintei Marta de Ribarteme și este adresat tuturor celor care au fost foarte aproape de moarte în ultimul an, sărbătorind, astfel, că Îngerul Morții i-a ocolit și că sunt încă în viață. Asta nu este nimic dar… trebuie să vă aduceți propriul sicriu la festival și, fie să îl cărați, fie să vă lăsați cărați în interiorul acestuia. Ciudatul festival are loc în Las Nieves, Galicia.

… spaniolii sunt cei care au inventat cocktailurile Molotov? Acestea au fost folosite pentru prima dată în Războiul Civil din Spania, între anii 1936 și 1939. Pe atunci, bineînțeles, numele acestora nu era cel de origine rusă.

… insula Ibiza este una dintre cele mai căutate destinații turistice pentru petreceri din întreaga lume? V-am mai spus că spaniolii iubesc petrecerile, iar insula Ibiza are toate ingredientele necesare pentru a atrage o mulțime de iubitori de distracție: mare, soare, nisip fin, cluburi, muzică și DJ celebri care se află tot timpul în cluburile din Ibiza (printre care menționăm DJ Tiesto și David Guetta).

Ibiza

… în Spania, se vorbesc patru limbi diferite? Asta înseamnă că din totalul de 38 de limbi vorbite în întreaga Europă, patru sunt doar din Spania. Spaniola „clasică”, la care ne referim cu toții, este, de fapt, castiliana, iar celelalte sunt catalana (limba pe care o vorbesc cei din Barcelona și toată regiunea Catalunyei, Valencia și Baleare), galiciana și basca.

… biserica Sagrada Familia, cea mai mare și cunoscută operă a lui Antoni Gaudi, a fost începută în anul 1882 și nu este terminată nici până acum? Când Gaudi a încetat din viață, în 1926, construcția ajunsese la un stadiu de doar 25%. Se estimează că aceasta va fi terminată între 2026 și 2028. Cu toate acestea, Sagrada Familia merită o vizită chiar și acum, deoarece este o construcție cu adevărat deosebită și cu siguranță veți fi încântați și impresionați când veți ajunge acolo, dacă nu ați fost deja.

sagrada familia

Iată că Spania nu încetează să ne uimească, nu doar prin frumusețea sa și a naturii sau monumentelor sale, ci și prin tradițiile, istoria și cultura specifice acestei țări. Cu siguranță este o destinație turistică de neratat pentru fiecare dintre noi, Spania având o mulțime de orașe și locuri care merită descoperite în detaliu. Indiferent unde va fi următoarea voastră vacanță, în Madrid, Barcelona, Valencia sau poate alt oraș cunoscut din Spania, noi vă urăm drum bun și să aveți parte de o vacanță memorabilă! Olé! 🙂

Comments

2 păreri despre “15 lucruri surprinzătoare despre Spania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *