11 curiozități despre Carnavalul de la Veneția

Istoria celebrului Carnaval de la Veneția începe încă din 1162, când Republica Veneția se afla într-o perioadă de ascensiune continuă. Dogii conduceau republica, iar după victoria împotriva lui Ulrico, Patriarhul Aquileiei, venețienii s-au strâns în fața Bazilicii San Marco pentru a sărbători prin muzică și dans, iar așa s-a născut tradiția carnavalului. Carnavalul se sărbătorește în fiecare an, timp de 11 zile, înainte să înceapă postul Paștelui, până în marțea lăsatului de sec.

În continuare, Puc, mare amator de povești, petreceri, baluri, dar și istorie, îți prezintă cele mai interesante curiozități despre Carnavalul de la Veneția, inclusiv când au apărut măștile pentru prima dată, cum de a devenit carnavalul atât de cunoscut în lumea întreagă sau ce tradiții mai sunt asociate cu acesta.

Interesat să afli? Hai să citești mai jos!

Știai că…

…deși Carnavalul a început în 1162, măștile și costumele au fost purtate mult mai târziu, iar prima dată, numai de către venețienii de vază sau cei care veneau special în oraș în perioada festivităților, pentru a-și ascunde identitatea? Aceștia își făceau singuri costumele și măștile, care le permiteau să renunțe la inhibiții, să se bucure de toate plăcerile posibile și chiar să scape de datoriile făcute la jocurile de noroc, fiind sub adăpostul anonimatului. De asemenea, o mască le permitea oamenilor să se amestece între ei și să interacționeze, indiferent de statutul lor social, deoarece nu mai conta dacă posesorul măștii era bărbat, femeie, sărac, bogat, evreu sau creștin. Toți erau tratați la fel.

masti, carnavalul de la Venetia

… Carnavalul nu putea fi întrerupt, sub nicio formă, orice s-ar fi întâmplat? Aceasta era o regulă pe care o respectau cu toții, cât timp se desfășurau festivitățile, nimic altceva nu mai conta. Astfel că, în 1789, când a murit Dogele Paolo Renier, în jurul zilei de 13 februarie, moartea acestuia nu a fost anunțată decât pe 2 martie, când s-a terminat Carnavalul.

… în trecut, măștile nu erau purtate doar în timpul festivităților, ci pe tot parcursul anului, la diverse alte manifestări și ocazii? Guvernul a schimbat legea de mai multe ori, astfel că, în 1339, a fost interzisă purtarea măștilor în timpul nopții, iar la începutul anilor 1600, oamenii nu mai aveau voie să poarte măști în mănăstiri și biserici.

… prăjiturile specifice ale Carnavalului sunt Frittelle și Galani, pe care le poți lua de la orice patiserie sau cofetărie din oraș? Acestea sunt preparate în mod diferit în fiecare loc, așa că sfatul nostru și al lui Puc este să încerci cât mai multe, pentru a descoperi care sunt preferatele tale!

galani

… poți participa la o petrecere privată pretențioasă? În timpul festivităților, sunt organizate tot felul de petreceri și baluri mascate uimitoare, unde toată lumea poartă costume sofisticate, care pot fi cumpărate sau închiriate de la atelierele din oraș sau chiar făcute la comandă.

… tradiția Carnavalului a fost întreruptă, 1797 fiind ultimul an în care s-a celebrat oficial ca sărbătoare publică? Puterea Veneției a scăzut în secolul al XVIII-lea, renunțându-se și la tradiția festivităților, chiar dacă an de an s-au mai organizat diverse petreceri, însă doar în rândul nobilimii din oraș.

… în 1930, dictatorul Benito Mussolini a interzis definitiv Carnavalul? Acesta a renăscut abia în 1979, din dorința unor localnici de a reînvia tradițiile și pentru a atrage mai mulți turiști. Iar succesul nu a întârziat să apară, astăzi fiind unul dintre cele mai cunoscute evenimente din lume.

masti carnaval

… Zborul Îngerului, o tradiție foarte veche ce aparție de Carnavalul de la Veneția, a fost întreruptă în 1759 și reluată abia în 2001? Aceasta a luat naștere din inițiativa unui acrobat, care a traversat piața San Marco de la turnul bisericii, până la balconul dogelui, căruia i-a înmânat câteva daruri. Ulterior, din motive de siguranță, acrobatului i s-au aplicat și aripi, iar de atunci a început  să fie cunoscut drept Zborul Îngerului. Cu toate astea, în 1759 acrobatul a căzut peste mulțime, iar de atunci, până în 2001, spectacolul a fost înlocuit de un porumbel de lemn, care era plimbat deasupra mulțimii, eliberând confetti și flori.

… până în anii 1880, cursele de cai făceau parte din evenimentele specifice Carnavalului? Acestea erau organizate pe Via del Corso, însă, din cauza unor incidente (caii erau liberi, fără a fi controlați de călăreți), cursele au fost anulate.

… dacă nu ai un costum sau o mască, peste tot prin oraș găsești artiști care îți pot picta fața? Prețurile pot porni de la doar 3 euro, pentru a-ți acoperi jumătate din față sau aproximativ 5 euro, pentru a-ți picta toată fața.

… cea mai cunoscută mască venețiană este Bauta? Aceasta este reprezentată de o mască albă, cu un nas încovoiat, la care se asortează o pelerină neagră și o pălărie de tip tricorn. Alte măști populare sunt: Morreta (mască închisă la culoare, care îți acoperă aproape toată fața), Gnaga (mască ce personifică o femeie, purtată, de obicei, de bărbați), Volto (mască albă, simplă), Medico della peste (mască albă, cu un nas foarte alungit, care reprezintă doctorul ciumei) sau cele inspirate de Commedia dell’Arte, precum Arlechinul, Colombina, Pantalone, Pulcinella sau Balanzone.

Bauta, Carnavalul de la Venetia

Anul acesta, Carnavalul de la Veneția are loc între 23 ianuarie și 9 februarie. Este unul dintre acele evenimente la care trebuie să ajungi măcar o dată în viață, pentru a descoperi farmecul său adevărat și pentru a vedea o cu totul altă față a Veneției. Puc s-a declarat total îndrăgostit de ideea de bal, de costume și de misterioasele măști venețiene. Deja și-a făcut bagajele și se pregătește de un binemeritat city break la Veneția. Ne întâlnim acolo? 🙂

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *