10 orașe uimitoare necunoscute din Europa

Europa nu înseamnă numai mari capitale sau metropole, e mult mai mult de-atât, e culoare, pasiune, istorie și arhitectură. City break-uri minunate se pot face și în locuri mai puţin cunoscute, mai ales dacă aveţi nevoie de liniște și relaxare. Căci, nu-i așa, vacanţa înseamnă în primul rând odihnă binemeritată, frumuseţe și energii pozitive de înmagazinat.

Vă invităm să descoperiţi împreună cu noi 10 orașe mai puţin cunoscute din Europa, dar care vă așteaptă cu frumuseţi nebănuite.

1. Rothenburg ob der Tauber, Germania

Orășel bavarez, neschimbat din perioada Renașterii. Cu o cetate fortificată din secolele XIV-XV și numeroase alte clădiri medievale spectaculoase, Rothenburg vă invită la o plimbare uimitoare printr-o lume fascinantă, cu biserici, muzee, pieţe și turnuri istorice extraordinare. Nu rataţi Bastionul Spitalului, cea mai mare fortificaţie din oraș, castelul Toppler, construit în 1388, Podul dublu (Doppelbrücke) din secolul al XIV-lea sau Ratstrinkstube, cu ceasul său din 1683.

Rothenburg, Germania, Europa Rothenburg, Germania, Europa

2.  ‘s-Hertogenbosch, Olanda

Numit neoficial Den Bosch, orașul natal al lui Hieronymus Bosch este o alcătuire de căsuţe olandeze cu faţade vesele, foarte potrivit pentru o plimbare relaxantă pe străduţe încântătoare. De vizitat catedrala gotică St. Jan, ridicată în locul unei foste bazilici romane din secolul IX, Palatul Municipal din secolul XIV și toate străduţele și canalele care străbat orașul. Nu-l rataţi, este foarte ușor accesibil din Amsterdam, sistemul olandez de căi ferate fiind extrem de bine dezvoltat.

Hertogenbosch, Olanda, Europa Hertogenbosch, Olanda, Europa

 3. Melk, Austria

Situat în regiunea Wachau din Austria, regiune inclusă pe lista patrimoniului mondial Unesco pentru bogăţia sa culturală, Melk este un orășel cu aproximativ 5000 de locuitori, care adăpostește o faimoasă mănăstire benedictină, cu o bibliotecă impresionantă. Haus am Stein (Casa de pe stâncă) este cea mai veche clădire din oraș, datând din secolul al XV-lea, dar așezarea de pe malul Dunării ne rezervă multe alte surprize, de la urme de fortificaţii la faţade viu colorate.

Melk, Austria, Europa Melk, Austria, Europa

4. Leuven, Belgia

Oraș flamand menţionat documentar în 891, Leuven (Louvain) este un important centru universitar, Universitatea Catolică fiind înfiinţată încă din 1425. Aici puteţi vizita catedrala Sf. Petru, din secolul al XV-lea, al cărei turn clopotniță este inclus pe lista Unesco, ca și Marele Beghinaj, de asemenea pe lista patrimoniului Unesco, care servește în prezent drept campus al Universităţii, dar care își are originile la începutul secolului al XIII-lea, când era adăpost pentru femeile beghine.

Leuven, Belgia, Europa Leuven, Belgia, Europa

 5. Szentendre,Ungaria

Situat pe malul drept al Dunării, Szentendre este un orășel celebru pentru muzeele și galeriile sale de artă, foarte ușor accesibil din capitala Budapesta. Orașul are o arhitectură majoritar barocă, străduţe înguste, pavate cu piatră și numeroase biserici, de diferite religii, dat fiind că la 1700 a primit un puternic val de imigranţi balcanici.

Szentendre, Ungaria, Europa Szentendre, Ungaria, Europa

6. Bardejov, Slovacia

Cu un centru istoric spectaculos, inclus în patrimoniul Unesco, Bardejov este un oraș medieval, fortificat în secolele XIV-XV. Piaţa centrală, cu Primăria construită în 1505 în mijloc și mărginită de case în stil arhitectural gotic și renascentist, este absolut spectaculoasă. De vizitat împreună cu monumentala biserică Sf. Aegidius, menţionată pentru prima dată în 1247, care adăpostește nu mai puţin de unsprezece altare gotice cu picturi uimitoare.

Bardejov, Slovacia, Europa Primaria si Piata Centrala Bardejov, Slovacia, Europa

 7. Rzeszów, Polonia

Situat în regiunea istorică Galiţia, pe ambele maluri ale râului Wisłok, Rzeszów este atestat documentar în secolul al XIV-lea. O plimbare prin oraș presupune obligatoriu vizitarea castelului familiei Lubomirski, din secolul al XVIII-lea, o pauză de admirat frumuseţea Pieţei centrale și a Primăriei, construite în 1591, urmată de o vizită la Sinagogă, la Muzeul orașului sau la Galeria Szajna. De vizitat vara, este foarte colorat și plin de flori. Ușor accesibil, datorită aeroportului Jasionka, situat la numai 12 km de oraș.

Primaria Rzeszow, Polonia, Europa Primaria Rzeszow, Polonia, Europa

 8. Liov, Ucraina

Mare centru cultural al Ucrainei, cu o Universitate înfiinţată încă din 1661, Liov este un oraș în care istoria și arhitectura sunt definitorii. Centrul istoric este inclus pe lista Unesco datorită valorii sale istorice deosebite, numeroase clădiri medievale și din perioada habsburgică aflându-se aici. Vechi târg, orașul de pe Poltava a fost strâns legat de Moldova, prin privilegiile comerciale acordate de Alexandru cel Bun și Stefan cel Mare negustorilor lioveni. In plus, aici există și o suburbie moldovenească, biserica cu un bour pictat pe zid fiind simbolul acesteia. De vizitat Piaţa Centrală, mărginită de 44 de case în diferite stiluri arhitecturale, de la renascentist la modern, casa regelui Jan Sobieski al III-lea, cimitirul Lychakivskyi și numeroasele biserici și monumente presărate în tot orașul.

Liov, Ucraina, Europa Liov, Ucraina, Europa

 9. Nesebar, Bulgaria

Inscris în patrimoniul mondial Unesco, Nesebar este situat pe o peninsulă din Marea Neagră. Este un oraș vechi, cu o istorie de peste trei milenii, care a lăsat urme adânci, zidurile fostei cetăţi fiind vizibile astăzi atât la suprafaţă, în partea de vest, cât și sub apă, la aproximativ 80 de metri de ţărm. In plus, staţiunea adăpostește numeroase biserici străvechi și case din perioada Renașterii, toate acestea conferindu-i un aer aparte, de oraș-muzeu.

Nesebar, Bulgaria, Europa Nesebar, Bulgaria, Europa

 10. Mediaș, România

Pus ușor în umbră de vecinătatea cu mai celebrele orașe Sibiu și Sighișoara, Mediaș este un loc pitoresc, cu importanţă istorică deosebită. Cu o vechime de peste șapte secole, orașul îmbină stilul architectural gotic cu cel baroc sau neoclasic, formând un ansamblu armonios și spectaculos deopotrivă. Fortificaţiile constau în ziduri masive, șapte porţi de acces și șaptesprezece turnuri și bastioane, printre care Turnul Croitorilor, Turnul Pietrarilor, Casa Schuller și Turnul Fierarilor. Deosebit de interesantă este și biserica fortificată Sf. Margareta, construită în 1488, al cărei turn cu ceas indică fazele lunii.

Medias, Romania Medias Sf. Margareta, Romania

Comments