cum sa devii stewardesa

Vreau să fiu stewardesă. Ce trebuie să fac?

Una dintre cele mai fascinante și mai căutate meserii din lume este cea de stewardesă. Cu toate acestea, nu oricine se poate califica pentru această meserie, deoarece sunt anumite criterii foarte importante în procesul de selecție, pe care, dacă nu le îndeplinești, nu te vei încadra în profilul căutat de companiile aeriene. Dacă îți dorești foarte mult să te angajezi în acest domeniu, te invităm să descoperi care sunt acele condiții, precum și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a deveni însoțitor de bord.

Haide să vedem, în primul rând, care sunt condițiile minime pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care vrea să devină stewardesă:

 • Diplomă de bacalaureat
 • Nivel avansat de limba engleză
 • Fără tatuaje în locuri vizibile (cum ar fi pe față, gât, brațe)
 • Abilitatea de a înota
 • Stare perfectă de sănătate

Dacă ai bifat toate lucrurile de mai sus, felicitări! Poți trece în etapa următoare. Așadar, pentru a-ți urma visul de a deveni însoțitoare de bord, ai două opțiuni în continuare:

 1. Urmezi cursurile unei Școli de Aviație pentru a obține licența de însoțitor de bord, diplomă ce te va ajuta să te angajezi la companiile aeriene care sunt în căutare de personal. Atenție: dacă vei urma cursurile unei asemenea școli din Romania, diploma obținută este valabilă doar în spațiul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să știi că pentru o asemenea școală, trebuie să ai pregătit un anumit buget, deoarece cursurile sunt destul de costisitoare, iar pentru a-ți face o idee, gândește-te la o sumă între 3 500 și 5 000 de euro.

Printre companiile aeriene care solicită licență de zbor viitorilor însoțitori de bord angajați se numără Blue Air, Tarom, KLM, Air France, Carpatair și multe altele. Cursurile țin, de obicei, cam 35 de zile, durată în timpul căreia se dau teste de verificare săptămânal. Examenele susținute la terminarea cursurilor sunt din domeniile următoare: legislație aeronautică, medicină și proceduri de prim-ajutor, meteorologie, geografie, coordonare pasageri, teoria zborului, cunoașterea aeronavei.

 1. A doua opțiune este să aplici pentru un post de însoțitor de bord la una dintre companiile aeriene care preferă să recruteze persoane fără licență de zbor, deoarece persoanele respective urmează să obțină licența în cadrul companiei respective. Asta înseamnă că după ce vei trece de procesul de selecție, vei fi prima oară angajat, fără experiență prealabilă în aviație, iar după aceea vei urma cursurile pentru a obține licența de însoțitor de bord. Avantajul foarte mare este faptul că nu va trebui să plătești tu pentru cursuri, întreaga ta pregătire fiind plătită de către compania aeriană la care ai ales să te angajezi.

Câteva companii aeriene care procedează în acest fel sunt Wizz Air, Qatar Airways, Emirates, Fly Dubai, Etihad. Aceste companii preferă să instruiască personal angajații, pentru ca pregătirea lor să fie în acord perfect cu politica de companie și cu imaginea pe care vor să o afișeze.

Așadar, acum că ți-ai făcut o idee generală despre ce caută companiile aeriene când angajează însoțitori de bord, haide să disecăm pe larg condițiile obligatorii pe care trebuie să le îndeplinești la angajarea pentru acest post.

Stewardesa in avion

Vârsta unei stewardese

Vârsta minimă la care cele mai multe companii aeriene angajează însoțitori de bord este de 18 ani, dar companiile aeriene din Orient impun o limită un pic mai mare, de 21 de ani. În ceea ce privește vârsta maximă la care te poți angaja, aceasta nu este comunicată oficial, dar, în general, nu poți depăși 35-40 de ani.  Motivele sunt unele destul de practice: persoanele tinere nu se gândesc atât de mult la viitor și la întemeierea unei familii, așa cum o fac cele trecute de o anumită vârstă, așadar companiile preferă tinerii.

Cu toate acestea, există și excepții, în sensul că poți fi angajat de o companie din Orient, chiar dacă nu ai împlinit vârsta de 21 de ani, dacă te-ai descurcat foarte bine la toate celelalte probe și ai dovedit abilități foarte bune, conform criteriilor impuse de companii. Același lucru este valabil și pentru persoanele care au depășit vârsta de 35 de ani.

Înălțimea unei stewardese

Chiar dacă poate părea o măsură un pic nedreaptă, în general, companiile cer ca viitoarii angajați să aibă cel puțin 1, 57 metri înălțime. Dar, din păcate, fiecare companie are anumite standarde impuse. Spre exemplu, dacă vrei să fii stewardesă la Wizz Air, trebuie să ai minim 1, 65 metri, la Qatar Airways, însă, se aplică așa numita „regulă a celor 212 cm”, ceea ce înseamnă că trebuie să atingi această înălțime cu brațul, desculță fiind, dar te poți ridica pe vârfuri. La Ryanair, trebuie să ai 1, 57 metri.

Tatuajele de pe corp

O regulă destul de controversată este cea legată de tatuajele de pe corp. În general, te poți angaja ca stewardesă chiar dacă ai tatuaje, dar acestea nu trebuie să se vadă atunci când porți uniforma. Cu toate acestea, am spus că este o regulă controversată, deoarece Qatar Airways nu permite niciun fel de tatuaj, chiar dacă nu sunt vizibile.

Starea de sănătate

Înainte de a te angaja, compania aeriană te va supune unor teste medicale, pentru a determina dacă ai anumite boli și afecțiuni ce te pot împiedica să zbori în anumite condiții și care te vor ține la sol mai mult decât trebuie. Cu alte cuvinte, este o măsură de siguranță, atât pentru tine, ca să nu ți se poată agrava vreo boală pe parcusul zborurilor, dar și pentru compania respectivă, care ar pierde din personal.

Studiile și diploma de bacalaureat

Din păcate, fără a avea o diplomă de bacalaureat, nu te poți angaja pe postul de însoțitoare de bord. Dacă ai și o facultate terminată, aceasta poate fi un avantaj. În general, facultățile din domenii precum Limbi Străine, Jurnalism, Comunicare, Geografie sau Turism pot fi un plus la angajare, dar nu un criteriu.

Abilitatea de a înota

Aceasta este o condiție obligatorie, chiar dacă nu va fi verificată la recrutare, ci abia la training-ul propriu-zis al companiei aeriene. Așadar, dacă nu știi să înoți, te poți înscrie rapid la cursuri, astfel încât să fii pregătită când ajungi în acel punct al modulului de training.

Cunoașterea limbii engleze

Dacă nu ai un vocabular bogat, cunoștințe cel puțin de bază în ceea ce privește gramatica limbii engleze și nu te descurci la testul scris de limba engleză, din păcate vei pica proba și nu vei putea să mergi mai departe. Așadar, asigură-te că urmezi niște cursuri sau că știi suficient de bine astfel încât limba engleză să nu fie o problemă pentru tine.

Experiența acumulată

Dacă ai experiență în domeniul relațiilor cu publicul, domeniul vânzărilor, customer care sau altele de genul acesta, vei avea un mare plus la angajare. De asemenea, dacă ai făcut voluntariat sau ai urmat anumite programe destinate studenților, precum Work and Travel, poți considera că ai un avantaj.

Insotitoare de zbor

Alte calități pe care angajatorii le caută atunci când recrutează însoțitori de zbor:

Dacă te-ai asigurat că îndeplinești toate criteriile de mai sus, înseamnă că ești deja pe drumul cel bun. Însă, pentru a evita orice surpriză, trebuie să te informăm cu privire la alte câteva calități pe care companiile aeriene le caută pentru un însoțitor de zbor:

 • Spontaneitate
 • Spirit de echipă
 • Abilități de comunicare
 • Punctualitate
 • Vigilență
 • Seriozitate
 • Atenție distributivă
 • Autocontrol
 • Spirit de observație
 • Amabilitate
 • Determinare

Cu alte cuvinte, dacă ți-ai ales această meserie, nu va fi un drum ușor de parcurs, dar satisfacțiile vor fi pe măsura pregătirilor, căci vei avea ocazia să ajungi în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, vei întâlni și cunoaște o mulțime de oameni interesanți, vei avea un salariu destul de mare (care poate ajunge și la 4 500 de euro) și vei trăi niște experiențe greu de uitat, în sensul bun. De asemenea, precizăm și faptul că nu doar femeile sunt căutate pentru astfel de posturi, deoarece la fel de bine se poate angaja și un bărbat ca însoțitor de bord. Ba mai mult, bărbații au aceleași șanse de angajare, dar, din cauza falsei presupuneri că femeile sunt mai căutate, mulți aleg să nu aplice. Așadar, curaj domnilor și doamnelor! Cerul este limita. :)

Personal de zbor

Comments