Koprishtitsa

5 lucruri mai puţin cunoscute despre Bulgaria

Despre Bulgaria, vecinii noștri de la sud, s-a vorbit mult, încă de pe vremea când alimentele bulgărești ajungeau la noi prin intermediul bărcilor pescărești clandestine. Mult se vorbește și acum, când zeci de mii de români aleg anual să-și petreacă vacanţele pe litoralul bulgăresc, dar nu toată lumea știe că acaestă țară are pe lângă mare, numeroase alte atracţii turistice.

 1. Cetăţi străvechi

De la cetăţile romane Hisarya (fostă cetate tracică, cucerită ulterior de romani) sau Nicopolis ad Istrum (construită de împăratul Traian ca simbol al victoriei romane în războaiele contra dacilor) până la Kaleto din Belogradchik (construită în secolul al III-lea d.H.) sau Baba Vida din Vidin (datând de la începutul secolului al X-lea), Bulgaria oferă ochilor turiștilor o mulţime de obiective turistice istorice remarcabile.

Hisarya. Bulgaria Nicopolis ad Istrum, Bulgaria

 2. Morminte tracice

Valea Regilor Traci din Bulgaria este o regiune extrem de bogată în vestigii istorice. Mormântul tracic de la Golyama Kosmatka, de exemplu, datează de la sfîrşitul secolului V î.Hr – începutul secolului IV î.Hr. Datorită dimensiunilor sale impresionante, a numărului mare de obiecte din aur găsite, precum şi a poziţionării în apropierea oraşului tracic Seuthopolis, se presupune că este locul de odihnă al regelui trac Seuthes III. Un alt monument interesant este și Zhaba Mogila (secolul V î.Hr) de la Strelcha.

Golyama Kosmatka Seuthes III, Bulgaria Mogila Strelcha Thracian Tomb, Bulgaria

 3. Frumuseţi naturale

Cascada Maarata din parcul Krușuna, stâncile Belogradchik, care constituie mare parte din zidurile fortăreţei cu același nume, peștera Magura, celebră pentru picturile ei rupestre făcute cu guano sau bisericile rupestre de la Basarabovo și Ivanovo sunt locuri de o frumuseţe impresionantă, în care natura și oamenii au conlucrat de minune. Bineînţeles, celor de mai sus li se adaugă litoralul Mării Negre, cu minunatele orașe-staţiuni Nesebar și Balcic, ca să pomenim doar partea cu încărcătură istorică.

Cascada Maarata Krushuna, Bulgaria Kaleto Belogradchik, Bulgaria

 4. Case tradiţionale

Tryavna, Veliko Tărnovo, Koprivshtitsa, sau Lovech sunt orașe pitorești din Bulgaria, în care arhitectura tradiţională este uimitor pusă în valoare. De vizitat împreună cu complexul muzeal de la Etar, construit în aer liber în anii 1960, pentru a ilustra obiceiurile, meșteșugurile și cultura din perioada Renașterii Naţionale.

Etar, Bulgaria Tryavna, Bulgaria

5. Mănăstiri

Popor majoritar ortodox, cu o bogată tradiţie religioasă, bulgarii au înălţat, de-a lungul secolelor, numeroase mănăstiri. Mănăstirea Preobrazhenski, din secolul al XI-lea, Glozhene, construită în secolul al XIII-lea sau Troyan, cu o spectaculoasă icoană făcătoare de minuni, fiind doar câteva exemple.

Preobrazhenski Monastery, Bulgaria Troianski Monastery, Bulgaria

Comments

2 păreri despre “5 lucruri mai puţin cunoscute despre Bulgaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *