Rio de Janeiro, Brazilia

Rio de Janeiro, Cidade Maravilhosa

Bossa Nova, samba, carnaval, fotbal, Copacabana, Ipanema, soare, zâmbete, multă culoare și celebra statuie a lui Iisus pe muntele Corcovado… da, ai ghicit: despre Rio de Janeiro este vorba! De ce îți recomandăm să mergi aici și să descoperi unul dintre cele mai frumoase orașe din lume? Pentru că vei avea o experiență unică, pentru că te vei îndrăgosti iremediabil de acest loc fascinant, pentru că Brazilia are o cultură deosebit de interesantă, pentru că vei vedea unele dintre cele mai frumoase peisaje, unde marea și muntele se îmbină perfect, pentru că tradițiile și curentul modernist sunt în perfectă armonie și pentru că trebuie să te convingi singur de ce Rio de Janeiro este Cidade Maravilhosa.

Cu toate acestea, trebuie să știi că Rio de Janeiro nu înseamnă numai zâmbete, dans și veselie, fiind un oraș unde infracționalitatea este destul de ridicată, de la o anumită oră nu mai este recomandat să mergi singur pe stradă, iar ziua nu trebuie să umbli cu foarte mulți bani la tine sau cu bijuterii la vedere, deoarece s-ar putea să te trezești fără ele. Favelas, mașini de poliție la tot pasul, posibili hoți, toate acestea fac parte din peisajul obișnuit al orașului, așadar pregătește-te și ia-le ca atare. Oricum ar fi, îți garantăm că Rio merită.

Haide să vedem, acum, care sunt cele mai importante obiective și atracții turistice din Rio de Janeiro pe care trebuie să te asiguri că le bifezi în timpul vacanței tale din Brazilia:

Cristo Redentor

Aflată pe muntele Corcovado, celebra statuie Cristo Redentor (Hristos Mântuitorul) este simbolul de necontestat al orașului. Statuia este înaltă de 30 de metri, a fost creată de sculptorul francez Paul Landowski, liderul proiectului, în a cărui echipă a fost cooptat și un român, Gheorghe Leonida, cel care a sculptat fața statuii. Așadar, iată un motiv de mândrie națională și un impuls cu atât mai mare pentru a vizita acest simbol atât de important pentru Brazilia, dar și pentru întreaga lume. Statuia Cristo Redentor este considerată una dintre Noile Minuni ale Lumii, dar pentru a confirma dacă merită acest titlu, va trebui să te convingi singur, printr-o vizită pe muntele Corcovado, aflat în Parque Nacional da Tijuca. De asemenea, de la statuie, vei putea admira o priveliște de neuitat asupra întregului oraș. Și crede-ne când spunem că va merita pe deplin. Puc ne-a convins cu câteva poze făcute din acel loc, de unde poți vedea foarte bine stadionul Maracaña (cel care a găzduit Cupa Mondială de Fotbal în 1950), Grădina Botanică, plaja Ipanema și Pão de Açúcar.

cristo redentor

Muntele Pão de Açúcar

Dacă îți place să vezi lumea de sus, atunci acest loc este perfect pentru tine, deoarece de pe vârful muntelui Pão de Açúcar vei descoperi o altă priveliște greu de exprimat în cuvinte. Rio de Janeiro văzut de pe Pão de Açúcar este superb și nu rămâne decât să te convingi la fața locului. Din orice unghi vei privi, îți garantăm că va merita. Îți recomandăm să încerci să ajungi aici mai după-amiaza, chiar spre seară, când vei putea să vezi cum se lasă întunericul peste Rio și cum se aprind luminile, pe rând, în oraș, dar mai ales cum va fi luminată statuia Cristo Redentor.  Pe vârful muntelui poți ajunge foarte ușor cu telecabina, o călătorie care îți va fi foarte pe plac, te asigurăm.

pao de acucar

Plaja Copacabana

Plajele din Rio de Janeiro sunt celebre, foarte mulți turiști venind aici doar pentru atmosfera de pe plajă, marea caldă, soarele prietenos și delicioasele cocktail-uri caipirinha sau mojito. Cu toate că plaja Copacabana este destul de aglomerată, turiștii nu încetează să vină în număr foarte mare și să se relaxeze aici. Vei găsi de toate, de la restaurante pe plajă și terase colorate, până la vânzători ambulanți, care îți vor oferi orice ai nevoie, inclusiv înghețată sau ochelari de soare. De asemenea, cele mai multe hoteluri din Rio se găsesc tot în apropierea plajei Copacabana, așadar dacă ai ocazia de a te caza la unul din această zonă, nu o rata. Priveliștea va fi uimitoare. Plaja Copacabana este o experiență în sine, nu doar un loc pe care trebuie să îl vezi, și asta mai ales datorită oamenilor care ajung aici. Să nu fii surprins când vei vedea copii din favelas care au venit să își etaleze talentele de fotbaliști în devenire, cariocas (locuitorii din Rio) stând pe șezlonguri, la terase sau tot pe plajă, jucând fotbal și cântând imnurile echipelor pe care le susțin. Iar dacă îți amintești melodia lui Barry Manilow, „Copacabana”, ei bine, aici o vei înțelege cu adevărat.

copacabana

Plaja Ipanema

Ca să continuăm pe o notă muzicală, de data aceasta îți amintim de melodia „The girl from Ipanema”, cântată de Astrud Gilberto, João Gilberto și Stan Getz. Plaja Ipanema (Praia de Ipanema) este la fel de cunoscută precum Copacabana, dar mai ales printre turiștii cu un anumit statut social, deoarece aici prețurile sunt mult mai mari, hotelurile de lux și restaurantele pe măsură sunt în această zonă, iar atmosfera generală este una mai elegantă și mai pretențioasă decât cea de la Copacabana. Plaja Ipanema este împărțită pe zone, în funcție de interesul celor care vin pe plajă (zona familiilor, zona bătrânilor etc.) iar ție nu îți rămâne decât să te așezi acolo unde te simți mai confortabil. Noaptea, plaja este luminată frumos, iar foarte multe familii aleg să vină aici pentru a-și pregăti masa de seară, în timp ce alții vor pur și simplu să admire un apus de soare de neuitat. Atenție, trebuie să înoți numai în zonele indicate, deoarece valurile pot fi foarte mari și periculoase în această arie.

ipanema

Catedrala Metropolitană São Sebastião

Deși exteriorul Catedralei s-ar putea să nu te surprindă plăcut atât de mult, te asigurăm că interiorul va fi impresionant. Catedrala mai este cunoscută și drept Catedrala Metropolitană din Rio de Janeiro, iar stilul arhitectural este inspirat de cel al piramidelor civilizației Maya.  Design-ul catedralei a fost proiectat de către arhitectul Edgar Fonseca, iar în interiorul acesteia poți admira o serie de sculpturi deosebite și picturi murale, adevărate opere de artă. Catedrala este unul dintre simbolurile moderne ale orașului Rio, aceasta fiind inaugurată în 1979. Locuitorii îi mai spun și Catedrala Nouă, deoarece un alt lăcaș de cult a avut acest rol în trecut, acela acum fiind cunoscut drept Vechea Catedrală din Rio de Janeiro. Catedrala Metropolitană este o construcție impozantă, nu numai datorită arhitecturii sale, ci și dimensiunilor și capacității sale, deoarece poate găzdui în jur de 20 000 de oameni.

catedrala metropolitana

Stadionul Maracaña

E timpul să prezentăm și o altă față a orașului, dedicată iubitorilor de sport: celebrul stadion Maracaña. Acesta este un stadion imens, construit pentru a găzdui Cupa Mondială de Fotbal din 1950. Maracaña deține recordul celor mai mulți spectatori din cadrul unei Cupe Mondiale, unde se pare că 199 854 de fani au cumpărat bilete și au umplut locurile stadionului. Dacă îți dorești o experiență autentică, îți recomandăm să îți cumperi un bilet și să asiști la un meci de fotbal, însă dacă nu ai timp, poți vizita muzeul stadionului, unde vei putea admira o mulțime de fotografii legendare, cupe și celebrul tricou al lui Pele, cu numărul 10 pe spate.  Numele oficial al stadionului este Mário Filho, dar i se spune Maracaña după micul râu care curge prin apropiere.

stadionul maracana

Teatrul Municipal

Ne întoarcem la partea culturală și, de această dată, îți prezentăm o clădire foarte frumoasă și interesantă: Teatrul Municipal. Acesta a fost inaugurat în anul 1909, fiind la acea vreme cel mai scump teatru construit în afara Europei. Chiar dacă nu mai deține acest titlu, în prezent Teatrul Municipal este una dintre cele mai importante clădiri ale orașului. Teatrul a fost recent renovat și redeschis în 2010, după o investiție de 35 de milioane de dolari în reparații. Ahitectura clădirii este impresionantă și a fost inspirată de Opera din Paris. Teatrul Municipal a găzduit foarte multe evenimente culturale importante, iar pe scena sa au urcat nume celebre ale lumii artistice, precum Maria Callas sau Igor Stravinsky.

teatrul municipal

Grădina Botanică (Jardim Botanico)

Când vei avea nevoie de o clipă de liniște, pentru a-ți reîncărca bateriile și pentru a te bucura de puțină odihnă, îți recomandăm Grădina Botanică. Un loc încântător, unde te vei plimba printre cele mai frumoase plante adunate din întreaga lume. Peste 5 500 de specii de plante se află aici, așadar vei avea ce să vezi. Grădina Botanică este folosită atât pentru cercetare, cât și pentru recreere. Încă de la intrare te vor încânta palmierii aliniați de o parte și de alta pe frumoasa alee. Nu uita să ajungi și pe la Grădina japoneză, o adevărată sursă de parfum natural, liniște și frumusețe.

gradina botanica

Parcul Național Tijuca

Parque Nacional da Tijuca este un alt loc în care vei putea să te bucuri de aer curat, natură și liniște cât cuprinde. Acest parc este cea mai mare pădure urbană înconjurată de un oraș, în totalitate. Aceasta a fost creată datorită Împăratului Dom Pedro II, care, în 1861, văzând cum zonele din jurul Rio de Janeiro sunt defrișate rapid, a ordonat ca Tijuca să fie repopulată cu plante și copaci, pentru a asigura o sursă sigură de apă proaspătă locuitorilor orașului, datorită cascadelor naturale din această zonă. În Tijuca se găsește și muntele Corcovado, cel în vârful căruia se află statuia Cristo Redentor. Parcul Național Tijuca este un loc excelent pentru un picnic în natură și pentru o plimbare relaxantă. Îți recomandăm să ajungi aici măcar o dată, să te odihnești în mijlocul naturii și să îți exersezi talentul de fotograf, deoarece peisajele sunt de-a dreptul uimitoare.

parcul national tijuca

Mănăstirea São Bento și Biserica Nossa Senhora de Montserrat

Mănăstirea Sfântul Benedict a fost fondată de un grup de călugări care s-au relocat de la Salvador da Bahia în 1590. Construcția mănăstirii și a bisericii a fost terminată abia în 1671. Câțiva dintre pictorii și sculptorii care au lucrat la cele două construcții au fost tot călugări. Atât Mănăstirea São Bento, cât și Biserica Nossa Senhora de Montserrat sunt adevărate capodopere ale stilului romano-catolic, fiind bogat decorate și cu foarte multă atenție la detalii. Ținuta decentă este obligatorie atât pentru a putea vizita mănăstirea, dar și biserica.

manastirea sao bento

Alte lucruri importante pe care trebuie să le știi despre Rio de Janeiro

 • Aeroportul Internațional Galeão din Rio de Janeiro este principalul punct de tranzit aerian pentru orașul Rio. Acesta este cel mai mare aeroport din Brazilia, după mărime. Câteva companii aeriene care operează zboruri din București spre Rio de Janeiro sunt TAP Portugal, KLM, Tarom, Air France, Alitalia.
 • Evenimente în Rio de Janeiro: cu siguranță știi deja despre celebrul Carnaval de la Rio, catalogat drept cea mai mare petrecere din lume. Costume fabuloase, colorate și foarte provocatoare, dansatori de samba, muzică non-stop, mâncare delicioasă și veselie cât cuprinde, toate fac parte din faimosul Carnaval, pentru care o mulțime de turiști vizitează Brazilia. Alte evenimente importante care au loc în Rio de Janeiro sunt petrecerile de pe plajă cu diverse ocazii și tematici, sărbătoarea trecerii dintre ani, unde are loc un alt mini carnaval plin de muzică și voie bună, Umbanda – Festivalul Zeiței Mării, Festas Juninas, Ziua Independeței și Ziua Sfântului Sebastian.

carnavalul de la rio

 • Vremea în Rio de Janeiro este frumoasă tot timpul anului, așa că poți vizita orașul oricând dorești. Vara ține din luna decembrie până la jumătatea lunii martie, iar temperaturile pot ajunge și până la 40 de grade Celsius. Restul lunilor se bucură tot de vreme însorită, cu temperaturi medii între 27 și 28 de grade Celsius.
 • Pentru cazare în Rio de Janeiro, îți recomandăm câteva zone sigure și hoteluri asemenea:
 • Copacabana Palace – probabil cel mai cunoscut hotel din Rio, care a găzduit întotdeauna personalitățile și oamenii cu un anumit statut social. Prețurile nu sunt pentru buzunarul oricui, dar condițiile sunt pe măsură.
 • Sofitel Rio de Janeiro – un alt hotel sigur, cu condiții foarte bune, localizat în inima orașului.
 • Windsor Palace Hotel – acesta este un hotel modern, aflat la o distanță de doar câteva minute față de celebra plajă Copacabana.
 • El Misti Rio Hostel – acesta este un hostel mai accesibil, aflat tot în zona Copacabana.

Alte zone și unități de cazare sigure poți căuta în cadrul secțiunii de rezervare hoteluri de pe site-ul nostru sau te poți inspira din ghidul turistic al orasului Rio de Janeiro.

 • Shopping în Rio de Janeiro – trebuie să îți spunem de la început că shopping-ul în Rio va fi memorabil, oriunde vei merge. Pentru haine și accesorii, îți recomandăm strada Rua Visconde de Pirajá sau Feira de São Cristóvão, dacă vrei un mall adevărat, poți merge în The Fashion Mall de pe Estrada da Gàvea, iar pentru antichități și suvenire, mergi pe Rua do Lavradio.
 • Moneda din Brazilia este realul (BRL), iar valoarea acestuia, în prezent, este de 1,1 RON. În ceea ce privește ATM-urile din Rio de Janeiro, acestea sunt aproape peste tot, cele mai multe aflându-se în jurul zonelor comerciale, în mall-uri, în centrele turistice și locurile frecventate cel mai des. Bancomatele din cadrul băncilor se închid după ora 22:00, așadar pentru ATM-uri deschise noaptea, cel mai bine este să încerci la benzinării sau în magazine alimentare cu program prelungit.
 • Transportul în Rio de Janeiro – cea mai bună modalitate de trasport în cadrul orașului este taxiul, dar poți lua și autobuzul sau metroul, deși s-ar putea să fie cam aglomerate. Pentru a ajunge de la aeroport până în centrul orașului, te poți folosi fie de autobuzul special, fie de taxiuri sau automobile închiriate. Iar pentru a ajunge din Rio de Janeiro în alt oraș, cum este São Paulo, poți merge cu un autocar, prețul fiind destul de avantajos.

Tot pe ritmuri de samba, îți urăm și noi o vacanță însorită, veselă și plină de culoare! Nu uita să ne lași un comentariu dacă ai vreun sfat, o părere sau vrei să ne împărtășești o întâmplare despre Rio de Janeiro. De asemenea, te sfătuim să te oprești pe unde ai ocazia prin oraș pentru a admira și fotografia arta stradală din Rio, care a ajuns la un cu totul alt nivel. Rămâne să te convingi singur!

arta stradala rio

Comments

2 păreri despre “Rio de Janeiro, Cidade Maravilhosa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *