Oslo

Oslo, capitala Țării Fiordurilor

Situat în capul fiordului Oslo, cu 40 de insule și peste 300 de lacuri pe teritoriul său, Oslo (numit în trecut Christiania) este capitala și unul dintre cele mai frumoase orașe din Norvegia. Limitat în mai toate direcţiile de numeroase dealuri și păduri, Oslo este un oraș verde, foarte prietenos, în ciuda temperaturilor destul de scăzute pe aproape tot parcursul anului.

În plus, numeroase parcuri împânzesc orașul. Parcul Frogner, situat foarte aproape de centru, este unul dintre cele mai mari din Norvegia și cuprinde o mare colecţie de sculpturi aparţinând lui Gustav Vigeland, creatorul medaliei Premiului Nobel pentru Pace. Alte zone verzi remarcabile sunt și Bygdoy, unul dintre cele mai scumpe cartiere, înconjurat de mare, St. Hanshaugen Park, situat pe un deal din centrul orașului sau Toyen Park, unde se găsesc și Grădina Botanică, Muzeul Universităţii și un excelent punct de belvedere, cunoscut sub numele de Ola Narr.

Arhitectura orașului este foarte diversă. Oslo Katedralskole, o veche școală fondată încă din secolul al XII-lea și renovată spre final de secol XVIII prin adăugarea de elemente inovatoare pentru acea perioadă, este doar un exemplu de clădire cu valoare istorică și arhitecturală deosebită. Fortăreaţa şi castelul Akershus, construite spre sfârșitul secolului al XIII-lea, în scop de apărare a orașului, și folosite ulterior și ca închisoare, sunt și ele emblematice pentru istoria orașului, ca și Domkirche, o veche biserică folosită de autorităţile norvegiene pentru diferite evenimente publice.

Akershus festning Domkirke Karl Johans

Secolul al XIX-lea a reprezentat o perioadă de dezvoltare accelerată, numeroase edificii cu certă valoare arhitecturală ridicându-se în acei ani. Palatul Regal, o impresionantă clădire cu nu mai puţin de 173 de încăperi, este un exemplu remarcabil din epocă. De la Palat spre oraș, se întinde strada Karl Johans, principalul bulevard din capitala Norvegiei. La mijlocul acesteia, mărginind o monumentală piaţă, se află Universitatea Oslo, clădirea Parlamentului(Storting) și alte instituţii. Teatrul Naţional, Bursa din Oslo și Trefoldighetskirken, prima biserică neogotică, sunt alte clădiri reprezentative pentru acea perioadă. Epoca modernă a adus și ea numeroase inovaţii arhitecturale, orașul de azi fiind un splendid amestec de vechi și nou.

Primaria Oslo Teatrul National Oslo

Orașul adăpostește de asemenea numeroase muzee și galerii de artă, cum ar fi Kunstnernes Hus, o clădire din 1930, în stil funcţionalist, sau Muzeul Munch, unde puteţi admira numeroase opere ale faimosului pictor norvegian Edvard Munch. Norsk Folkemuseum este un alt obiectiv turistic remarcabil, muzeul găzduind un bogat patrimoniu cultural și istoric legat de poporul norvegian, o parte fiind reprezentată de 155 de case autentice din toată ţara, plus o biserică. Nu rataţi nici Sinnataggen, o sculptură emblematică pentru Oslo, reprezentând un băieţel care dă furios din picior. Vă recomandăm de asemenea Primăria, o clădire de la jumătatea secolului XX, Vikingskipshuset, un muzeu care prezintă trei nave vikinge și multe alte obiecte din perioada vikingă, precum și muzeul Kon-Tiki, cu numeroase exponate din expediţie și o imensă bibliotecă. Holmenkollbakken, trambulina de schi în funcţiune încă din 1892, este o altă atracţie de neratat.

Comments

O părere despre “Oslo, capitala Țării Fiordurilor

Nu se adaugă comentarii.