Nisa

Nisa, minunea Coastei de Azur

Nisa, capitala neoficială a Coastei de Azur este o staţiune balneară vizitată anual de numeroși turiști din lumea întreagă. De-a lungul secolelor, patrimoniul arhitectural al Nisei s-a îmbogăţit considerabil, mai multe palate, vile, hoteluri și biserici în stil baroc fiind construite în diferite epoci.

Obiective turistice Nisa

– La Promenade des Anglais, o spectaculoasă faleză pe malul mării, adevărat simbol al orașului. Acest loc este aglomerat și ocupat constant de oameni care vor să se plimbe și să se bucure de liniștea răsăritului sau de frumusețea apusului, oameni care își plimbă câinii, oameni care fac jogging, bicicliști, skateri sau persoane care vor pur și simplu să admire marea, stând pe celebrele scaune albastre din Baie des Anges. Este un loc plin de viață, o adevărată destinație în sine și un loc pe care nu trebuie să îl ratați.

Promenade des Anglais, Nisa

– Place Masséna, o adevărată bijuterie a centrului Nisei, cu o arhitectură dominată de particularităţi geometrice. Celebra piață se află în apropiere de Vieux Nice, partea veche a orașului, la capătul străzii Avenue Jean-Médecin. În mijlocul acesteia se află o fântână frumoasă, un simbol foarte fotografiat din oraș. În timpul zilei, Place Massena este foarte aglomerată, dar dacă vreți să vă bucurați de puțină liniște și să admirați locul în toată splendoarea sa, vă recomandăm să mergeți seara. În plus, are un farmec apare și puteți face o serie de fotografii foarte reușite. De asemenea, Place Massena este locul în care se desfășoară unele dintre cele mai importante evenimente ale orașului, de la Mardi Gras, până la Fete de la Musique.

– Palatul Masséna, din 1899, în stil predominant neoclasic. Palatul mai este cunoscut și ca Muzeul Massena de artă și istorie și este una dintre cele mai frumoase atracții turistice care poate fi observată de pe Promenade des Anglais. Clădirea a fost construită între 1898 și 1901, iar din 1921 găzduiește Muzeul de artă și istorie. În interiorul acesteia se află peste 20 de camere cu expoziții interesante, care conțin lucruri interesante de tot felul, de la mobilă, până la decorațiuni și opere de artă. Când veți ajunge aici, veți putea observa și frumoasele grădini care înconjoară clădirea, design-ul acestora aparținându-i lui Edouard Andre, cel care a proiectat și grădinile de la Cazinoul Monte-Carlo.

place massena

– Muzeul Matisse, o vilă din secolul al XVII-lea, în stil genovez. Muzeul găzduiește o colecție superbă cu lucrări care îi aparțin lui Henri Matisse, iar în imediata apropiere a muzeului se află Hotel Regina, un loc în care Matisse a locuit o perioadă. Muzeul se află pe Dealul Cimiez și se poate vizita aproape în fiecare zi, în afara zilelor de marți, sărbători religioase foarte importante și câteva naționale. Pe lângă expoziția permanent, muzeul mai găzduiește și câteva temporare, care se organizează, de obicei, la subsolul futuristic al clădirii. Intrarea în muzeu este gratuită, însă dacă doriți și un ghid, va trebui să plătiți.

– Le Chateau (sau Castel Hill) este un loc aflat la 92 metri peste nivelul mării, fiind locul cu cea mai mare altitudine din Orașul vechi. Chiar dacă se numește Le Chateau (în traducere „Castelul”), nu vă așteptați să fie chiar un castel aici, ci doar niște ruine ale unui castel construit de Louis XIV în 1706, care nu a mai fost restaurat după ce a fost distrus. În interiorul turnului care a supraviețuit, Tour Bellanda, se află Muzeul Naval. Merită din plin să ajungeți aici, mai ales pentru panoramele pe care le puteți admira asupra părții vechi a orașului, Vieux Nice, și Baie des Anges.

castle hill, nisa

– Mănăstirea Cimiez, un complex ce include o biserică, un cimitir și o mănăstire unde încă locuiesc niște călugări franciscani. Biserica este o constructie foarte frumoasă, decorată cu picturi care datează din secolul 15 și le aparțin artiștilor locali cunoscuți ca frații Brea. Mănăstirea găzduiește Muzeul Franciscan, un muzeu foarte interesant, mai ales dacă vreți să vedeți care erau condițiile austere în care trăiau călugării în trecut. Muzeul este decorat cu fresce superbe, din secolul 17. Faimosul pictor Henri Matisse este îngropat în cimitirul mănăstirii, motiv pentru care este destul de vizitat. De asemenea, grădinile din cadrul complexului sunt foarte frumoase și îngrijite, iar priveliștea oferită asupra orașului este de neuitat.

– Orașul Vechi, cu străduţe pitorești mărginite de numeroase vile și palate uimitoare. Printre localnici, este cunoscut ca Vieux Nice și este unul dintre cele mai fermecătoare locuri din oraș. Orașul Vechi este plin de terase, restaurante, cafenele, magazine de suveniruri și nu numai, care atrag toți turiștii. Este un loc plin de viață atât ziua, cât și noaptea, când barurile și cluburile sunt luate cu asalt de localnici și de turiști, deopotrivă. Cele mai importante monumente din Vieux Nice pe care trebuie să le vedeți sunt Cours Saleya – piața în aer liber, Chapelle de a Miséricorde – o biserică superb, în stil baroc, care datează din 1740, Palais Lascaris, Catedrala Sainte Réparate – care datează din 1699, Biserica Saint-Jacques – datează din 1612 și a fost construită de iezuiți, Chapelle de l’Annonciation, cunoscută printre localnici ca Sainte-Rita.

vieux nice

– Palatul baroc Lascaris, din secolul al XVII-lea, în prezent muzeu de instrumente muzicale vechi și de arte decorative populare. Muzeul găzduit de Palatul Lascaris este foarte apreciat în rândul pasionaților de artă și nu numai. În plus, clădirea palatului are o arhitectură cu adevărat deosebită, fiind o construcție minuțioasă, cu multe detalii decorative foarte frumoase. Primul etaj al clădirii este folosit, de obicei, pentru expoziții temporare, iar la parter este o farmacie care s-a deschis în secolul 17 și încă păstrează o parte din atmosfera și farmecul din trecut.

– Catedrala ortodoxă rusă, care datează din secolul al XIX-lea. Această catedrală este încă o dovadă vie a faptului că Nisa a fost mereu un punct de atracție pentru străini. Iar dacă Promenade des Anglais aduce în față moștenirea englezilor, această catedrală este parcă adusă direct din Moscova. Țarul Nicolae al II-lea este cel care a inițiat construcția catedralei, ca urmare a vizitelor sale în Nisa, datorită climatului atât de plăcut și frumuseții locului, bineînțeles. Pe cât de impresionant este exteriorul construcției, pe atât de frumos este și interiorul acesteia, unde se regăsește o colecție importantă de icoane ortodoxe și decorațiuni pe măsură.

Catedrala rusa, Nisa

– Catedrala romano-catolică Sainte-Réparate, construită în secolul al XVII-lea. Această construcție este un alt punct important de atracție turistică din Vieux Nice, Orașul Vechi. Catedrala a fost construită între anii 1650 și 1699, are o fațadă de o frumusețe deosebită, iar interiorul este realizat în stil baroc. Clădirea a fost declarată monument istoric în anul 1906. De asemenea, Catedrala este și locul în care se găsesc rămășițele Sf. Reparate, așadar este un lăcaș de cult foarte important.

– Piața de Flori Cours Saleya, în care puteți găsi mult mai multe lucruri interesante, precum fructe, legume, condimente, produse de patiserie și alte dulciuri. În fiecare zi de luni, începând cu 6 dimineața și până la 6 seara, Cours Saleya găzduiește și un târg de antichități foarte frumos. Piața este un foarte animat, plin de veselie și frumusețe, înconjurat de cafenele și terase drăguțe, unde puteți servi micul dejun și începe ziua cu multă energie.

cours saleya

– Muzeul Național Marc Chagall, care găzduiește cea mai mare colecție publică ce conține lucrările artistului cu tema Vechiului Testament. Coridorul principal conține 12 interpretări uriașe ale unor scene și povești din Geneză și Exodul. Chagall a pictat o mulțime de tablouri cu mesaje religioase și scene din Biblie, pe care le-a oferit statului francez în 1966. Construcția muzeului a început când artistul se afla încă în viață și chiar a oferit câteva recomandări despre cum să îi fie așezate tablourile în cadrul acestuia. Chagall este un muzeu pe care nu trebuie să îl evitați și pe care vi-l veți aminti mereu cu drag.

– Hotelul Negresco, fondat de un român, acest hotel este o atracție turistică în sine, dar și unul dintre cele mai bune hoteluri din lume, membru al The Leading Hotels of the World. Hotelul este celebru pentru arhitectura sa, care aduce cu cea a unui veritabil palat, în special domul imens de sticlă ce acoperă Le Salon Royal.

Nisa, Hotel Negresco

– Fortul de pe muntele Alban, o fortificaţie militară din secolul XVI, în excelentă stare. Dacă v-a încântat ideea de a admira o superbă priveliște de sus cu întreaga Nisa, de la Castle Hill, atunci cu siguranță veți dori să ajungeți și aici, mai ales că vă puteți bucura de o priveliște cu întreaga Coastă de Azur. Fortul se află foarte aproape de Nisa (în Parcul Mont Boron) și, chiar dacă a fost afectat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, astăzi este într-o condiție foarte bună, fiind declarat și monument național la începutul secolului 20.

– Portul din Nisa, un frumos loc, care vă va readuce în atenție atmosfera anilor trecuți. Ambarcațiunile, restaurantele din zonă, turiștii veniți să se plimbe, dar și localnicii, toată forfota din port contribuie la farmecul acestuia și determină din ce în ce mai mulți oameni să îl descopere. În plus, este foarte ușor să ajungeți aici, după ce vă plimbați pe Promenade des Anglais, trecând pe Quai des Etats Units.

portul din nisa

Alte lucruri de văzut în Nisa:

– Grădina Botanică Phoenix, cu peste 3500 de specii de plante.

– Vechea Primărie a orașului, Palais communal de Nice, situată în Piaţa Saint-François, în centrul Orașului vechi.

– Crucea de Marmură, ridicată în secolul XVI pentru a comemora Congresul din 1538 de la Nisa, care i-a reunit pe Carol Quintul, François I și papa Paul al III-lea.

– Coloana Papei Pius al VII-lea, ridicată în secolul XIX pentru a marca cele două treceri ale Papei prin Nisa, în 1809, respectiv 1814.

– Turnul-clopotniţă Saint-François, al unei vechi mănăstiri franciscane.

Plaje recomandate în Nisa

Dacă ajungeți în Nisa, trebuie neapărat să mergeți și la plajă. Iată câteva pe care le recomandăm:

  • Plaja Voilier
  • Plaja Beau Rivage
  • Plaja Carras
  • Plaja Lenval
  • Plaja Sainte Helene

plaja nisa

Iată câte locuri și monumente deosebite puteți vizita în Nisa, unul dintre cele mai frumoase orașe din Franța. Noi spunem să vă căutați ofertele de bilete cât mai repede și să vă pregătiți pentru o vacanță cât mai relaxantă în Nisa. :)

Comments