Marrakech, Maroc

Marrakech, Maroc – sau cum să te pierzi prin soare

Marrakech a fost desemnată destinația numărul 1 în anul 2015, la categoria Travelers’ Choice Award, conform voturilor celor care utilizează site-ul Trip Advisor. Așadar, Puc a zburat pentru câteva zile în Maroc și s-a întors cu informații utile despre acest oraș atât de fascinant. Marrakech este o destinație unică, un loc unde te poți bucura, laolaltă, de piețe aglomerate, cu tot felul de arome și produse, dar și de grădini verzi și liniștite, de palate istorice sau de moschei impresionante.

Fiind un oraș medieval, istoria și misterul te vor captiva din primele clipe pe care le vei petrece aici. Denumit și „Orașul Roșu”, datorită clădirilor sale, Marrakech are o arhitectură istorică impresionantă, dar aceasta se amestecă și se îmbină perfect cu clădirile noi și moderne, care au fost construite în ultimele două decenii.

Ce poți vizita în Marrakech și care sunt cele mai importante atracții turistice ale sale? Haide să aflăm împreună!


Jemaa el-Fnaa

Celebra piață din Marrakech, din partea veche a orașului – Medina, este una dintre cele mai căutate atracții turistice din oraș și se află pe lista patrimoniului UNESCO. În funcție de ora la care vei ajunge în piața Jemaa el-Fnaa, fie vei descoperi un loc liniștit, dacă mergi dimineața devreme, fie un spectacol imens în aer liber, dacă mergi după-amiaza, sau un restaurant gigant, dacă mergi seara. Îți recomandăm să nu ratezi aici sucul de portocale, proaspăt și delicios, pe care îl poți găsi la tot pasul. Pregătește-te să fii luat prin surprindere de întreaga atmosferă din această piață, de mirosurile de mâncare gătită pe loc, de tatuajele cu henna, de toți comercianții și de minunatele produse tradiționale!

jemaa el fnaa

Medersa Ali Ben Youssef

Medersa este o școală coranică, ce avea rolul să îi învețe pe copii despre religie și Coran, bineînțeles. Pentru că foarte mulți studenți veneau din afara orașului, aceștia primeau cazare în căminele mederselor și masă din partea moscheilor afiliate cu respectivele mederse.  Deși mai există mederse și în ziua de astăzi în majoritatea țărilor musulmane, Ali Ben Youssef nu mai este o medersa funcțională, așadar poate fi vizitată.  Aici vei putea admira curtea interioară, plină de mozaicuri, marmură și lemn, sălile de clasă, dormitoarele și arhitectura marocană impresionantă a întregii clădiri. De asemenea, va fi un loc unde te vei putea reculege pe timpul vizitei, mai ales după ce ai trecut prin agitata piață Jemaa el Fnaa, care se află în imediata apropiere.

ali ben youssef

Medina

Medina este partea veche a orașului, un teritoriu vibrant, plin de oameni, arome încântătoare, mâncare gătită în stradă, clădiri istorice, magazine de tot felul, o adevărată experiență pe care trebuie să o trăiești! În această zonă a orașului vei putea vedea tradiții autentice ale culturii marocanilor, îmblânzitori de șerpi, covoare lucrate manual, ceaiuri, comerciați de tot felul cu care va trebui să negociezi și, în principiu, toată esența Marrakech-ului concentrată într-un singur loc. Ai grjă cu pozele, pentru că mulți îți vor cere bani pentru a putea să le fotografiezi produsele sau pe ei înșiși, deci cel mai bine ar fi să întrebi înainte, pentru a nu avea parte de experiențe neplăcute.

piata mare din Medina

Muzeul Marrakech

Acesta este un palat din secolul XIX, care a fost restaurat foarte frumos si te va introduce într-o atmosferă deosebită, care te va cuceri imediat. Muzeul Marrakech va fi ca o oază de liniște și răcoare în agitatul oraș, în care te poți refugia preț de o oră. Vei putea admira expoziții foarte interesante, o bucățică din istoria Marrakech-ului și o arhitectură deosebită, specifică marocanilor. Este un loc educațional și interesant pentru oricine ajunge aici, o vizită pe care nu o vei regreta.

muzeul marrakech

Jardin Majorelle

Această grădină este mai mult decât liniștitoare, fiind o adevărată sursă de pace și frumusețe, un loc unde vei putea admira o serie de plante și flori deosebite. Culoare, parfum și liniște. Acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine faimoasa grădină Jardin Majorelle. Tot aici vei găsi și vila celebrului designer Yves Saint Laurent, care s-a retras în Marrakech și a creat de aici ani de zile. Vila a decis să o transforme într-un muzeu dedicat artei islamice, așa că nu vei fi impresionat doar de arhitectura și aspectul clădirii, ci și de obiectele păstrate cu sfințenie în interiorul său. Combinația de palmieri, diverși pomi, plante și flori superbe, cu fântânile din interiorul grădinii și vila în sine te vor face să uiți că ești într-un oraș agitat, deoarece vei avea impresia că ai pășit în paradis.

jardin majorelle

Palatul Bahia

Acest palat a fost construit la sfârșitul secolului 19, cu intenția de a fi cea mai frumoasă construcție ridicată până în acel moment. Iar rezultatul nu a fost departe: timp de 14 ani, cei mai buni artizani au lucrat la Palatul Bahia si au decorat 150 de camere incredibile, pe o suprafață de 8 hectare de clădiri și grădini. În limba arabă, „bahia” se traduce prin „splendoare”, un nume pe deplin justificat, lucru de care te vei convinge și tu când vei ajunge aici și vei vizita locul. Grădinile palatului sunt mai mult decât superbe, iar stilul arhitectural este deosebit.

palatul bahia

Moscheea Koutoubia

Aceasta este cea mai mare moschee din Marrakech, o construcție uimitoare și impresionantă, atât prin mărimea sa, cât și prin arhitectură. Minaretul moscheii măsoară peste 70 de metri înălțime, așadar va fi ușor de văzut din orice punct al orașului și, deci, imposibil de ratat. Din păcate, dacă nu ești musulman, nu poți vedea și interiorul Moscheii Koutoubia, dar chiar și așa, exteriorul și împrejurimile vor fi suficiente. Grădinile moscheii sunt superbe și se pot vizita, pentru a te bucura de o sursă de liniște și inspirație, departe de agitația din restul orașului. Stilul arhitectural al moscheii a devenit cunoscut drept stilul marocan-andaluz, iar această construcție a inspirat și alte clădiri precum Giralda din Sevilla sau Turnul Hassan din Rabat. Poți merge să o vezi atât ziua, cât și seara, când este foarte frumos luminată și poți face câteva fotografii foarte reușite.

moscheea koutoubia

Mormintele Saadiene

Mormintele Saadiene reprezintă locul de veci al sultanilor și prinților marocani din dinastia Saad. Cavourile acestor morminte sunt pline de marmură italiană și aur, transformându-le, astfel, în adevărate monumente de artă. Acestea datează din secolul 16 și au fost descoperite în 1917, iar de atunci se află încontinuu într-un proces de excavații și prezervare. Decorațiunile mormintelor sunt impresionante, iar când vei ajunge aici, te vei convinge de acest lucru, cu siguranță.

mormintele saadiene

Moscheea Kasbah

Această moschee a fost construită în 1230 și este considerată un monument istoric național, precum și una dintre cele mai importante moschei din Marrakech. Din păcate, nici aici nu au voie cei care nu sunt musulmani, dar, la fel ca în cazul Moscheii Koutoubia, arhitectura din exterior, minaretul și împrejurimile sunt deosebite și vor fi suficiente pentru a te ajuta să înțelegi mai bine cultura marocanilor și tradițiile lor fascinante. Este o moschee foarte populară printre locuitorii orașului, la orele rugăciunilor strângându-se foarte mulți oameni.

moscheea kasbah

Palatul El Badi

Acest palat a fost construit în secolul al 16-lea, la momentul respectiv fiind o clădire deosebită, plină de aur și culori calde, camere frumos decorate și o arhitectură superbă. Cu toate acestea, peste câteva zeci de ani de la inaugurarea sa, acesta e devenit doar o frumoasă ruină, stadiu în care se află și în zilele noastre. Dar, o vizită în acest loc te va duce înapoi în timp, îți va stimula imaginația și îți va prezenta o parte din locurile și bogățiile de altădată. Curtea palatului este imensă, camerele s-au păstrat foarte bine, iar grădinile sunt foarte frumoase. De la palat, vei avea o priveliște superbă spre Munții Atlas, dar și asupra întregului oraș, așadar, iată încă un motiv să nu ratezi o vizită aici. În plus, te vei putea împrieteni cu berzele care și-au făcut cuib prin aceste locuri. :)

palatul el badi

Palatul Regal

Palatul Regal din Marrakech este un alt loc în care nu poți intra, poate doar dacă ești invitat oficial de către regele Mohamed VI… dar, în rest, va trebui să te mulțumești cu exteriorul, care nu este deloc ușor de ignorat. Construcția palatului este una foarte interesantă și datează încă din secolul al 12-lea. Zidurile palatului, ușile din lemn, foarte atent sculptate, plantele din preajma palatului, toate merită admirate. Cu alte cuvinte, acesta este un alt loc din Marrakech pe care îți recomandăm cu drag să îl vezi în timpul vizitei din fascinantul oraș marocan.

palatul regal

Mellah, Vechiul Cartier Evreiesc

Această zonă a orașului este una specială, fiind Vechiul Cartier Evreiesc din Marrakech, dominat de impresionanta Sinagogă Lezama. Arhitectura din această parte a orașului este diferită față de celelalte, clădirile au balcoane, iar Steaua lui David poate fi observată pe fiecare dintre construcții. Aici îți recomandăm să vizitezi cimitirul evreiesc, să îți cumperi câteva condimente din piețe și să te bucuri de bucătăria locală, o combinație foarte delicioasă de arome nemaiîntâlnite.

sinagoga marrakech

Alte lucruri pe care le poți face în Marrakech și pe care ți le recomandăm: o plimbare prin bazar – un loc în care poți găsi suvenire pentru cei dragi de acasă, hamam – o baie turcească va fi o adevărată experiență senzorială, cina în Piața Jemaa el-Fnaa, o plimbare cu balonul cu aer cald pe deasupra orașului, un tur al orașului cu un ghid turistic oficial, un tur al muzeelor, o vizită la un water park și, în principiu, orice altceva îți dorești să faci în acest oraș fascinant, cu o cultură atât de bogată.

Câteva informații utile despre Marrakech

Pentru o călătorie fără griji și probleme, Puc și Fly Go îți oferă cât mai multe informații utile despre ce înseamnă o vacanță în Marrakech și alte detalii pe care trebuie să le știi. Așadar:

  • Aeroportul din Marrakech se numește Menara și este unul dintre cele mai importante din Maroc. Companiile aeriene care operează zboruri spre Marrakech, din Romania, sunt KLM, Austrian Airlines, British Airways, Lufthansa, Tarom, TAP Portugal.
  • Vremea în Marrakech este foarte plăcută pe tot parcusul anului, vara temperaturile fiind cel mai ridicate. În medie, temperaturile din lunile anotimpului cald sunt între 30-36 grade Celsius, iar în lunile de iarnă între 18 și 20 de grade Celsius. Cel mai indicat este să vizitezi orașul primăvara sau toamna, când temperaturile sunt foarte plăcute și ajung pe la 26 de grade Celsius.
  • În ceea ce privește cazarea în Marrakech, nu vei avea probleme în a găsi ceva confortabil și avantajos. Cu o simplă căutare în secțiunea de rezervare hoteluri vei descoperi tot ce ai nevoie, de la hoteluri ieftine în Marrakech, până la hoteluri de lux, cu toate facilitățile incluse.
  • Bucătăria marocană este o adevărată experiență culinară. Dacă îți place mâncarea condimentată, cu atât mai mult, deoarece marocanii obișnuiesc să folosească foarte multe condimente, printre care ghimbir, piper, boia, coriandru, șofran, chimen, scorțișoară, curcumă și multe altele. Bucătăria marocană este rezultatul delicios al unui amestec din mai multe tradiții culinare de la alte popoare, cum ar fi bucătăria maură, cea mediteraneană, cea berberă și cea cu influență arabă. Cele mai bune mese le vei lua în piața Jemaa el-Fnaa, unde totul se gătește pe loc, în aer liber, dar nici restaurantele locale nu trebuie evitate.
  • Dacă vrei să faci shopping în Marrakech, trebuie să știi că ai ajuns într-un loc unde cumpărăturile îți pot lua și o zi întreagă. Pentru o experiență autentică și târguială ca la carte, nu rata bazarul și întreaga zonă de nord a Medinei sau piața Jemaa el-Fnaa. În aceste locuri vei găsi orice, de la produse din piele, până la covoare lucrate manual, haine, încălțăminte, accesorii, bijuterii, lustre, lumânări, condimente sau mici suvenire, pentru care va trebui să negociezi prețurile. Dacă vrei bijuterii și genți mai speciale, atunci trebuie să ajungi pe Rue Souq-el-Kebir, iar dacă ceea ce cauți este un magazin mai stilat, cu prețuri fixe și produse de calitate, îți recomandăm Ville Nouvelle, unde vei găsi magazine de antichități, haine de designer și produse originale.
  • Moneda marocană este dirhamul marocan, a cărui valoare, în prezent, este următoarea: 1 dirham = 0.09 euro sau 0.41 Ron.
  • Dacă dorești să vezi și alte orașe din Maroc, în timpul vizitei tale din Marrakech, te informăm că poți ajunge foarte ușor cu trenul în Casablanca sau oricare alt oraș important. Așadar, transportul între Marrakech și Casablanca nu va fi deloc o problemă, cei 243 km putând fi parcurși în aproximativ 2 ore și 20 de minute.
  • Pentru mai multe detalii și informații despre Marrakech, îți recomandăm ghidul turistic al destinației, dar și site-ul oficial al Marocului, cu toate detaliile despre frumosul oraș Marrakech.

Ce ne mai rămâne de făcut în acest moment? Să îți urăm o călătorie cât mai plăcută și amintiri de neuitat din Marrakech!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *