Manchester (1)

Manchester, orașul din cărămidă roșie

O vacanţă în Anglia este pe lista multora dintre noi. Desigur, cea mai populară destinaţie din Regat este Londra. Însă al doilea oraș ca mărime, Manchester, este un loc ce merită vizitat cu prisosinţă, atât pentru renumele său fotbalistic, cât şi graţiei bogatei sale moşteniri cultural-istorice.

Având o istorie milenară, oraşul este atestat documentar încă din secolul I e.n., fiind iniţial un fort roman la confluenţa râurilor Medlock şi Irwell. În Evul Mediu, acesta a rămas un oraş modest, însă de la începutul secolului al XIX-lea a trecut printr-o perioadă de dezvoltare uimitoare. Urbanizarea rapidă a zonei Manchester s-a datorat boom-ului industriei textile din perioada Revoluţiei Industriale, oraşul devenind primul oraş industrializat din lume.

Manchester este un oraş renumit pentru arhitectura, cultura, muzica, conexiunile media, tradiţia ştiinţifico-inginerească, cluburile sportive şi infrastructura de transport. Fiind cunoscut de-a lungul secolelor ca un centru al inovaţiei, acesta este oraşul unde s-a construit prima staţie de cale ferată din întreaga lume, precum şi locul unde s-a realizat prima diviziune a atomului. În prezent, este clasificat ca un oraş global, având una din cele mai dezvoltate economii şi fiind pe locul al treilea în clasamentul celor mai vizitate oraşe din Regatul Unit, după Londra şi Edinburgh.

Manchester (2) Manchester

Obiective turistice Manchester

Clădirile din Manchester dispun de o varietate de stiluri arhitecturale, plecând de la stilul victorian şi până la arhitectura contemporană. Clădirile din cărămidă roşie sunt o caracteristică a oraşului. Mare parte din arhitectura oraşului datează din perioada în care era una din capitalele mondiale ale comerţului cu bumbac. Primăria Manchester, construită în stil neo-gotic, este considerată una dintre cele mai importante clădiri victoriene din Anglia. Catedrala orașului, a cărei construcţie a ȋnceput ȋn secolul al XV-lea, este de asemenea un alt obiectiv turistic important.

Catedrala Manchester Primaria Manchester

Orașul este renumit în întreaga lume ca fiind unul al sportului, în mod deosebit datorită celebrelor sale cluburi de fotbal. Oraşul găzduieşte două dintre cele mai titrate echipe de fotbal din Anglia, Manchester City (campioana naţională din 2014) şi celebra Manchester United, considerată a fi cea mai iubită echipă de fotbal din lume.

Comments