Malta

Malta, Laguna Albastră și un colțișor de rai

Malta este un loc incredibil, în care poți desfășura o mulțime de activități interesante și te poți delecta atât cu plaje fine, cât și cu monumente istorice de o valoare necontestabilă sau locuri deosebite, rupte, parcă, dintr-o altă realitate, una în care soarele și natura nu au limite. Malta sau Republica Malta este o țară insulară aflată în Europa de Sud, la o distanță de aproximativ 100 de kilometri față de Sicilia și aproximativ 300 de kilometri față de Tunisia. Pentru iubitorii de plajă și mare, insulele care alcătuiesc această mică țară vor fi un adevărat paradis (numele lor fiind Malta, Gozo și Comino), dar nici cei care își doresc mai mult decât relaxare de la o vacanță nu se vor plictisi în Malta. Chiar deloc.

Puc (deja celebra mascotă Fly Go) a petrecut câteva zile pe frumoasele insule din Malta și s-a întors cu informații utile și proaspete, perfecte pentru ca tu să îți poți panifica vacanța până la ultimul detaliu. Haide să vedem, întâi, care sunt cele mai importante obiective turistice din Malta:

La Valletta

Orașul La Valletta este capitala Maltei și unul dintre principalele obiective turistice. Fiind un oraș istoric aflat pe lista Patrimoniului UNESCO, vei avea ce să vizitezi aici, iar acum orașul are o importanță cu atât mai mare datorită faptului că a fost selectat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2018. Valletta este centrul comercial și administrativ al Maltei, iar străduțele sale înguste și înclinate sunt perfecte pentru plimbări de neuitat. În plus, aproape fiecare te va conduce spre plajă, după ce vei fi admirat deja clădirile istorice și arhitectura acestora. Orașul este împânzit de biserici, palate, muzee, precum și de parcuri sau terase unde poți savura mâncarea delicioasă specifică Maltei sau o băutură răcoritoare.

valletta, malta

Ce poți vizita în Valletta?

Palatul Marilor Maeștri – domină Piața Palatului și este, în prezent, biroul președintelui Republicii Malta. Palatul se poate vizita atunci când parlamentul nu se află în sesiune, iar intrarea este liberă. Arhitectura Palatului Marilor Maeștri este foarte interesantă, iar interiorul acestuia se ridică la nivelul așteptărilor.

Fortul Sfântul Elmo – acesta este o structură fortificată aflată pe malul portului Marsamxett. Construit în 1533, Fortul Sfântul Elmo a fost gândit cu scopul de a apăra orașul. Deși a fost avariat foarte serios în timpul invaziei turcilor, Fortul rămâne o construcție extrem de importantă care găzduiește, în prezent, un muzeu interesant și Academia de Poliție din Malta.

Grădinile Barrakka – se împart, de fapt, în Grădinile Barrakka de sus și cele de jos. Grădinile sunt o sursă de liniște și frumusețe de care nu te vei sătura deloc. Te poți plimba în voie, poți citi o carte bună pe o bancă și poți admira priveliștea de sus asupra unor puncte importante din Malta.

Catedrala Sfântul Paul – aceasta este o catedrală construită în stil anglican, din dorința Reginei Adelaide, care a observat, în secolul XIX, că în Malta nu există un asemenea lăcaș de cult de tip anglican. Cu ajutorul arhitectului William Scamp a început construcția catedralei în anul 1839, iar lucrările s-au terminat în 1844. Pe lângă faptul că poți admira operele de artă din interiorul catedralei, poți participa și la slujbele care se țin aici.

catedrala sfantul paul, valletta

Palatul Parisio – Pallazo Parisio se află în inima capitalei Maltei și este o construcție care datează din secolul al XVIII-lea. Stilul arhitectural predominant este cel neo-clasic, însă palatul este o adevărată capodoperă care îmbină mai multe influențe.

Muzeul Național al Războiului – dacă ești pasionat de istorie, atunci trebuie neapărat să ajungi aici, deoarece acest muzeu este o sursă excelentă de informații despre diferitele perioade istorice prin care a trecut Malta, în special cel de-Al Doilea Război Mondial.

Alte locuri importante din Valletta: Muzeul Național de Arte Frumoase, Poarta Orașului, Spitalul Sacra Infermeria, Biblioteca Națională, Biserica Fecioarei, Apartamentele Imperiale, Casa Rocca Piccola, Bastionul Sfântul Ioan, Biserica Sfântul Francisc d’Assisi, Biserica Sfântul Augustin, Palatul Arhiepiscopiei, Muzeul Jucăriilor, plus multe alte muzee și biserici pe care le vei descoperi acolo.

Mdina

Mdina este vechea capitală a Maltei, un oraș nelocuit acum, dar care te va purta înapoi în timp. Mdina mai este cunoscut și ca „Orașul tăcut”, iar când vei ajunge aici, vei înțelege de ce. Dacă ești iubitor de istorie, acest loc te va încânta cu atât mai mult. În plus, este un loc excelent pentru câteva fotografii foarte reușite. Plimbă-te în voie, admiră și trăiește istoria Maltei, atât de veche și de interesantă!

mdina, malta

Gozo

Gozo este a doua insulă ca mărime după Malta și o adevărată oază de liniște, unde predomină peisajele naturale, de tip rural. În momentul în care dorești o schimbare de scenariu, Gozo va fi destinația perfectă. Este o insulă foarte mică, unde trăiesc peste 37 000 de locuitori, într-o armonie totală, în micile sătucuri de pe insulă.

Ce poți vizita în Gozo?

Ir-Rabat (Victoria) – este capitala insulei Gozo și centrul cultural, social, dar și comercial din Gozo. Aici te poți relaxa și poți socializa cu localnicii, în special în piața principală, cunoscută cu numele de Piața Independenței sau It-Tokk.

Catedrala din Gozo – catedrala a fost construită pe locul unui fost templu roman, dedicat zeiței Juno. Construcția Catedralei a început în anul 1697 și a durat până în 1711. Stilul arhitectural este cel baroc, iar cel care s-a ocupat de design-ul Catedralei a fost arhitectul Lorenzo Gafa, care a proiectat lăcașul de cult sub forma unei cruci latine. Pictura de pe tavanul Catedralei este o adevărată capodoperă și îți poate da impresia că acoperișul are formă rotundă, de dom, însă acesta este plat.

Vechea Citadelă – un loc de o deosebită importanță pentru istoria insulei Gozo, pe care trebuie neapărat să îl vizitezi. Citadela datează încă din epoca Neolitică și a fost centrul activității întregii insule. A fost fortificată în Epoca de Bronz, în jurul anului 1500 î.Hr. Profită și de panorama asupra întregului Gozo pe care o poți admira de aici și fotografiază împrejurimile. Ne vei mulțumi mai târziu. :)

Templul megalitic Ġgantija – este un complex impresionant din punct de vedere istoric și a fost înscris, în anul 1980, pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO. Templele din piatră au fost construite în jurul anului 3600 î.Hr., fiind considerate al doilea cel mai vechi monument istoric din lume, după templul Gobekli Tepe, din Turcia, regiunea Anatoliei.

templele ggantija, gozo

Biserica Sfinților Petru și Pavel – construcția acestei biserici a început în 1760, dar fațada și altarul au fost construite la începutul secolului 20. Este o adevărată capodoperă și cu siguranță te va impresiona întreaga sa arhitectură.

Biserica Nașterii Maicii Domnului – un alt lăcaș de cult pe care ți-l recomandăm în insula Gozo. Este o construcție impesionantă, care datează încă din secolul 17. Interiorul bisericii este de o frumusețe greu de explicat, iar una dintre cele mai interesante opere de artă este reprezentat de statuia Maicii Domnului.

Alte locuri importante din Insula Gozo pe care le poți vizita: Grădina San Blas, Grădina Ġnien il-Familja, Parcul Mgarr ix-Xini, Muzeul Catedralei, Muzeul Folcloric, Muzeul Karmni Grima, Muzeul de Arheologie, Muzeul Maritim Kelinu Grima, Moara de vânt Ta’ Kola, Turnul Dwejra, Apeductele de pe insulă, Valea Il-Lunzjata, Peștera Ninu, Capela Medievală Santa Cecilia, Biserica Ta’ Pinu, alte muzee și biserici, micile sătucuri și bineînțeles plajele de pe Insula Gozo.

insula gozo, malta

Grand Harbour

Fiind o țară cu ieșire la mare, Malta dispune și de un port foarte important, Grand Harbour (Marele Port), unul dintre cele mai spectaculoase din lume. Nu rata o vizită în portul din Malta, unde poți vedea chiar vase de croazieră, dar și bărci ale pescarilor care adună zilnic cele mai delicioase tipuri de pește. Grand Harbour este principala poartă către lume a Maltei și oferă o priveliște incredibilă, pe care trebuie să o descoperi și să o admiri în timpul vacanței din Malta.

Comino

Insula Comino  se află între Malta și Gozo și este o insulă micuță, un paradis pentru aventurieri, deoarece aici te poți bucura de activități precum scufundări, windsurfing, snorkeling etc. Având un singur hotel pe insulă, Comino este practic nelocuit și are o suprafață de doar 3.5 kilometri pătrați. Dacă nu vrei să practici sporturi pe apă, Insula Comino este perfectă și doar pentru relaxare pe plajă, plimbări romantice sau fotografii deosebite.

turnul santa maria, comino

Ce poți vizita în Comino?

Turnul Santa Maria – o altă construcție de importanță istorică și culturală pe care îți recomandăm să o vezi în timpul vacanței din Malta.

Laguna Albastră – aceasta este principala atracție turistică a Insulei Comino și un loc de o frumusețe naturală cum nu ai mai văzut nicăieri. Apă limpede, într-o nuanță intensă de turcoaz, nisip alb și fin, soare prietenos, ce ai mai putea să îți dorești? Cu toate că locul este plin de turiști, nu trebuie să uiți de Laguna Albastră atunci când ajungi pe insula Comino.

laguna albastra, comino

Plaje în Malta

Fiind unele dintre principalele obiective turistice naturale din Malta, plajele ocupă un loc special în programul de vacanță al oricărui călător. Fie că vrei să te relaxezi la soare, cu o carte bună în mână și o băutură răcoritoare alături, fie că vrei să încerci sporturile pe apă, plajele din Malta au de toate pentru toți. Pe lângă deja celebra Lagună Albastră din Insula Comino, Fly Go și Puc îți mai recomandă: Mellieha Bay, Ghajn Tuffieha, Golden Bay, Paradise Bay, Armier (toate acestea sunt pe insula Malta), Ramla I-Hamra, Azure Window (Gozo) și multe altele pe care vei avea plăcerea să le descoperi în timpul vacanței din Malta.

golden bay, malta

Alte informații utile și câteva sfaturi de călătorie în Malta

Zboruri către Malta – companiile aeriene care operează zboruri din România către Malta sunt Lufthansa, Wizz Air, KLM. Aeroportul din Malta se numește Aeroportul Internațional Luqa și este un hub principal pentru Air Malta, dar și bază pentru compania aeriană Ryanair. În ceea ce privește transportul de la aeroport până în orașul Valletta, poți să iei taxiul sau autobuzele speciale, iar pentru a ajunge pe insula Gozo poți lua direct feribotul.

Cazare în Malta – turismul este principala sursă de venit pentru Malta, așadar hotelurile de lux, dar și unitățile de cazare mai ieftine vor fi pentru toate gusturile și buzunarele. Câteva exemple:

  1. The Riviera Resort&Spa – situat în nordul Maltei, este un hotel excelent care oferă toate condițiile.
  2. Hilton – acest hotel se află în zona St Julians și are toate facilitățile de care un vizitator ar putea avea nevoie, inclusiv restaurante cu mâncare delicioasă.
  3. Sunny Coast Resort Club – acesta este un hotel perfect pentru familiile cu copii, având apartamente foarte spațioase și piscine sigure. Este situat în zona Qawra din Malta.
  4. Gozo Village Holidays – dacă preferi casele de vacanță, le vei găsi în Gozo. Sunt foarte bine echipate iar prețurile sunt avantajoase.
  5. Onyx Suites&Apartments – o altă opțiune bună pentru cazare o reprezintă apartamentele pe care le poți închiria la prețuri foarte bune. Acestea se află în centrul zonei St Julian.

Pentru mai multe unități de cazare în insulă, își recomandăm ghidul turistic pentru Malta, unde poți afla o mulțime de alte informații utile.

Vremea în Malta – aflându-se în zona Mării Mediterane, vremea în Malta este tot timpul frumoasă. Temperaturile medii în lunile de vară ajung pe la 26-29 de grade Celsius, iar în lunile de iarnă între 14 și 16 grade Celsius.

Mâncarea în Malta – pentru gurmanzi dar nu numai, bucătăria specifică Maltei va fi o experiență cu adevărat delicioasă. Principalele preparate sunt cele pe bază de pește și fructe de mare, rețete cu influențe mediteraneene, dar și din foarte apropiata Italia. Pe lângă acestea, trebuie să încerci tocana de iepure, este foarte gustoasă, iar rețeta este specifică Maltei. Alte preparate interesante: minestraanjotta (supă de pește cu usturoi și roșii), qarabali (mâncare de dovlecei cu carne tocată), hobza (pâine tradițională făcută în casă) sau deserturile, care includ foarte multe produse de patiserie și nuga.

tocanita iepure, malta

Evenimente în Malta – câteva festivaluri anuale sunt foarte importante pentru Malta și îți recomandăm următoarele evenimente: Valletta Carnaval, Festivalul de Jazz, Festivalul de Muzica Folk, Arts Festival Malta sau Notte Bianca.

Malta este o destinație perfectă dacă te pregătești să pleci în luna de miere, dar și una ideală pentru familiile cu copii sau pentru o gașcă mare de prieteni. Activitățile sunt destule și sunt pe placul tuturor. Puc s-a întors cu niște impresii foarte bune despre călătoria în Malta, așa că acum o recomandă tuturor. Fii cu ochii pe noi și poți descoperi oferte de bilete de avion last minute pentru Malta, dar și city break-uri planificate din timp, la prețuri prietenoase.

azure window, gozo, malta

Ai alte sfaturi sau recomandări pe care vrei să le împărtășești cu noi? Le așteptăm cu drag în secțiunea de comentarii.  Vacanță plăcută și nu uita să faci multe fotografii!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *