Piata General de Gaulle si turnul Camerei de Comert Lille

Lille, capitala Flandrei franceze

Supranumit capitala Flandrei franceze, Lille este un oraș cu tradiţie comercială, situat în nordul Franţei. De-a lungul secolelor, Lille a cunoscut o mare dezvoltare manufacturieră și industrială, fiind până în a doua jumătate a secolulul al XX-lea un mare centru industrial, care, după ce-a traversat o perioadă de criză datorată declinului industriilor textile și mecanice pentru care era renumit, a revenit în forţă ca oraș important în anii ’90-2000, odată cu construirea unui mare cartier de afaceri (Euralille), cu dezvoltarea ca centru universitar și, mai ales, cu manifestările legate de Lille 2004, Capitală europeană a culturii.

Orașul dispune de un patrimoniu foarte variat, atât istoric, cât și religios, militar sau cultural. Din punct de vedere arhitectural, în Lille puteţi întâlni clădiri și faţade caracteristice Evului Mediu (spre exemplu, cripta colegialei Sf. Petru), stilului gotic (biserica Sf. Maurice), renascentist (casele de pe strada Basse), manierist flamand (Vechea Bursă), clasic (Citadela), neogotic (catedrala Notre Dame de la Treille), art deco regional (Primăria), sau modern (turnurile din cartierul Euralille).

Poarta Paris, Lille Vechea Bursa, Lille

Dacă vă pasionează patrimoniul religios, puteţi găsi aici adevărate comori spirituale, de la biserica Sf. Maurice, reprezentativă pentru arhitectura flamandă religioasă, la Sainte-Catherine, construită spre sfârșitul secolului al XV-lea, sau la ospiciul Comtesse (cunoscut și sub numele Notre-Dame), construit în secolul al XIII-lea, actualmente muzeu. Cu importanţă istorico-militară, puteţi vizita Citadela, construită în secolul al XVII-lea și care face parte dintr-un sistem complex de apărare a orașului, împreună cu Turnul Nobil (La Noble Tour), cea mai veche construcţie fortificată din Lille, Poarta Paris, Poarta Dunkerque, Poarta Roubaix și Poarta Gand.

Roubaix - Biserica Sf. Martin Tourcoing - Biserica Sf. Christophe

In Lille se găsesc de asemenea numeroase muzee și parcuri prin care puteţi rătăci admirând opere de artă sau farmecul natural al zonei. De vizitat în timpul numeroaselor festivaluri de cinema, muzică sau artă pe care le găzduiește, orașul este mai animat și mai spectaculos ca oricând. Nu rataţi nici Roubaix sau Tourcoing, orășele pitorești împreună cu care formează zona metropolitană Lille.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *