Turnul Galata si Bosfor

Istanbul, între Orient și Occident

Cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singura metropolă care se întinde pe două continente, Istanbul este un splendid amestec de stiluri arhitecturale, vestigii istorice și evenimente culturale, la toate acestea adăugându-se o culoare locală aparte. Denumit în antichitatea greacă Byzantion, apoi Constantinopol, la noi și Tarigrad sau Stanbul, fostă capitală a Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin și a Imperiului Otoman, orașul delimitat geografic de Marea Marmara, Strâmtoarea Bosfor și golful Cornul de Aur (primele două despărţind partea europeană de cea asiatică) este un megalopolis de aproape 20 de milioane de locuitori, principalul centru financiar și comercial al Turciei. In plus, el are și o mare importanţă culturală, fiind una dintre cele trei Capitale Europene ale culturii în 2010 și găsindu-se pe lista patrimoniului mondial Unesco încă din 1985.

Numeroase obiective turistice deosebite se găsesc în orașul de pe Bosfor. Printre ele, Hagia Sophia are o istorie aparte, ea fiind iniţial o bazilică ortodoxă cu cupolă, construită în stil bizantin, cu o mulţime de mozaice și coloane din marmură, care a fost transformată în 1453, la ordinul sultanului Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, în moschee. Una dintre cele mai cunoscute legende legate de Hagia Sophia spune că pe unul dintre pereţii săi albi s-ar găsi amprenta palmei pline de sânge a sultanului. O altă atracţie de top este Palatul Toptaki, construit în secolul al XV-lea și conţinând mai multe clădiri importante, printre care Haremul Imperial, Turnul Justiţiei și trezoreria. Ansamblul este situat într-un punct de belvedere și oferă o panoramă impresionantă asupra Bosforului.

Istanbul Turcia Moschee

Moscheea Albastră este un alt obiectiv remarcabil; ea a fost ridicată la începutul secolului al XVII-lea, sub sultanul Ahmed I. Alte moschei importante din Istanbul sunt: Moscheea lui Soliman, construită în secolul al XVI-lea și folosită în timpul Primului Război Mondial ca depozit de arme, ceea ce a dus la un incendiu de proporţii, ea fiind restaurată de-abia în 1956; Moscheea Sehzade (Moscheea Prinţului), construită în secolul XVI pentru fiul lui Soliman Magnificul, prinţul Mehmed; Moscheea lui Baiazid al II-lea, înălţată la începutul secolului al XVI-lea; Moscheea lui Rüstem Pașa, ridicată în cinstea marelui vizir cu acest nume, după moartea acestuia, în prezent ea adăpostind o școală coranică; Moscheea Sultan Valide (Moscheea Nouă), începută de soţia sultanului Mehmed al III-lea și continuată șapte decenii mai târziu de mama lui Mehmed al IV-lea, de unde îi vine și numele, întrucât Sultan Valide înseamnă, în limba turcă, mamă de sultan; Moscheea Ortaköy, construită în secolul al XIX-lea și situată pe plaja de lângă Bosfor.

Istanbul Turcia Bazar

Istanbul are însă și numeroase atractii turistice nereligioase. Printre ele, merită menţionate: Coloana lui Constantin, cunoscută și sub numele de Coloana Incercuită sau Coloana Arsă, ridicată chiar în timpul domniei lui Constantin cel Mare, în secolul al IV-lea; Cisternele și mai ales Bazilica Cisternă, un impresionant ansamblu subteran de bazine dealimentare cu apă, adevărate palate cu numeroase coloane din marmură, construite în timpul domniei lui Justinian I, actualmente ele regăsindu-se practic scufundate parţial în apă, numeroși pești înotând frenetic printre ele; Turnul Galata, care oferă o splendidă panoramă asupra orașului; Podul Bosfor, terminat în 1973, primul dintre cele două poduri care leagă Europa de Asia, peste strâmtoarea Bosfor; Marele Bazar, exotic amestec de condimente, dulciuri, haine, șaluri, suvenire, oameni și culori, locul în care Orientul este prezent mai mult decât oriunde altundeva.

Comments

2 păreri despre “Istanbul, între Orient și Occident

Nu se adaugă comentarii.