muzicieni in havana

Havana, Cuba – Viva la revolución!

Havana, capitala Cubei, este un loc fascinant, unde spiritul revoluționar, salsa, trabucurile cubaneze și romul sunt la ele acasă. Culorile vii, plajele parcă rupte din pozele de prin reviste, muzica de neuitat și atmosfera veselă sunt doar câteva dintre lucrurile care ne fac să visăm continuu la Havana. Iar perioada în care să scriem despre Havana nu putea fi mai potrivită, având în vedere că în România toamna cea capricioasă își intră în drepturi, pe când în Havana este mai tot timpul cald și frumos. Haide, așadar, să visăm împreună la o vacanță cu mult soare, mare, istorie, cultură din Caraibe și muzică încântătoare. Frumosul oraș are ce să ne ofere!

Cele mai interesante și importante obiective și atracții turistice din Havana, pe care nu trebuie să le eviți, sub nicio formă, atunci când ești în capitala Cubei, sunt următoarele:

Habana Vieja

Partea veche a orașului este una în care vei avea impresia că timpul a stat în loc. Și vei avea dreptate. Habana Vieja se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din 1982. Aici vei avea ocazia de a admira clădiri istorice, datând din anii 1600, te vei putea plimba în voie printre cele mai interesante monumente și vei putea fotografia istoria vie a Havanei. Vei întâlni cântăreți veseli, localnici binevoitori, o adevărată atmosferă de sărbătoare, cu iz de rom și trabucuri la tot pasul. Nu te aștepta să vezi locuri amenajate pentru turiști peste tot, dimpotrivă, constrastele sunt foarte des întâlnite în Havana, oameni săraci pe străzi, însă care îți vor zâmbi cu sinceritate, mașini frumoase, de epocă, dar și adevărate „epave”, despre care te vei mira că mai funcționează și circulă pe stradă. Iar aici am atins un nou subiect interesant: străzile din Havana, locurile în care viața este trăită prin muzică și dans, plimbări, terase și magazine cu tot felul de mizilicuri, în special pentru turiști. Aici trebuie să menționăm și Plaza Vieja – Piața Veche, un loc perfect pentru a sta și a asimila spiritul Havanei sau pur și simplu pentru a observa oamenii și obiceiurile acestora. Savurează o cafea pe o terasă și bucură-te de spectacol.

habana vieja

Catedrala din Havana

Numele întreg al Catedralei este La Catedral de la Virgen María de la Concepción Inmaculada de La Habana, dar i se mai spune și Catedrala San Cristobal. Intrarea în catedrală este gratuită, iar aici vei putea să admiri un exemplu deosebit de arhitectură barocă. Îți recomandăm să urci și în turnul catedralei, pentru o priveliște de neprețuit asupra Capitoliului și părții vechi a Havanei. De asemenea, în Plaza de la Catedral vei putea să vezi și să fotografiezi exteriorul catedralei, o construcție cu adevărat impresionantă. Legenda spune că aici s-au aflat, la un moment dat, chiar rămășițele exploratorului Cristofor Columb, așadar iată încă un motiv să vizitezi această frumoasă catedrală. Dacă rămâi mai mult în Plaza de la Catedral, vei putea să iei și masa la un local sau pur și simplu să savurezi un cocktail ori o cafea, admirând unul dintre cele mai importante simboluri ale Havanei.

catedrala din havana

Plaza de la Revolucion

Este o piață de dimensiuni impresionabile, aflându-se pe locul 31 în lume, în topul celor mai mari piețe. Aici vei observa monumentul imens dedicat lui Jose Marti, eroul național al cubanezilor, un cunoscut scriitor care a trăit între anii 1853 și 1895. De asemenea, în această piață tronează două figuri imense care îi reprezintă pe Che Guevara și pe Fidel Castro. Piața nu este foarte animată, dar este un loc bun în care poți face câteva poze, iar dacă ajungi seara, cu atât mai bine, deoarece vei putea admira monumentul lui Che Guevara și cel al lui Fidel luminate frumos.

plaza de la revolucion, havana

Muzeul Revoluției

Acesta este un monument pe care nu trebuie să îl ratezi dacă te interesează istoria recentă a Cubei, dar nici dacă vrei să afli mai multe despre acest tărâm fascinant. Muzeul se află în fostul palat prezidențial, iar clădirea încă are urme de gloanțe în ea din timpul Revoluției. În cadrul Muzeului Revoluției, vei putea să vezi foarte multe exponate interesante, inclusiv lucruri personale de-ale lui Che Guevara și Fidel Castro, precum și un avion al Statelor Unite doborât în timpul conflictelor sau anumite vehicule folosite în acea vreme.

muzeul revolutiei, havana

Capitoliul

Sau Capitolio Nacional, așa cum îi spun localnicii, este o impresionantă clădire din Havana, care a fost construită între anii 1926 și 1929, după modelul celei din Statele Unite. Atât interiorul, cât și experiorul monumentului merită fotografiate și admirate, mai ales pentru precizia și atenția la detalii cu care au fost construite. După Revoluția Cubaneză, Capitoliul a adăpostit parlamentul țării, iar din 1960, Ministerul Științei, Tehnologiei și Mediului. În zilele noastre, partea din spate a clădirii adăpostește Biblioteca Națională de Știință și Tehnologie, etajul al doilea fiind deschis oficial publicului. Capitoliul rămâne una dintre cele mai căutate atracții turistice din Havana și pe care nu trebuie să o ratezi în timpul vizitei tale din frumosul oraș.

capitoliul din havana

Paseo del Prado

Paseo del Prado este considerată de foarte mulți ca fiind cea mai frumoasă stradă din Havana. Și pe bună dreptate. Când te vei plimba pe aici, vei admira o mulțime de clădiri istorice, care datează din secolul al XIX-lea și a căror arhitectură cu siguranță te va încânta și impresiona, dar și faimoasa capelă de nunți din Havana, Palacio de los Matrimonios. Aici îți recomandăm să te așezi pentru câteva momente pe o bancă și să admiri, pur și simplu, spectacolul din fața ta: oameni simpli, bucurându-se de activitățile lor zilnice, mașini vechi americane care trec în diverse direcții, artiști care își expun munca, cu alte cuvinte, o bucățică autentică din frumoasa Havana.

paseo del prado, havana

El Morro

Castelul El Morro este, cu siguranță, unul dintre cele mai frumoase monumente ale Havanei, precum și unul dintre cele mai interesante locuri cu o priveliște de neuitat asupra orașului. Acesta are o forma unui poligon neregulat și este înconjurat de șanțuri cu apă. Rolul său a fost acela de fortăreață, menită să păzească intrarea în portul Havana, iar numele său întreg este Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro – denumit astfel după cei trei magi din Biblie. Locul este perfect pentru o plimbare de câteva ore, pentru fotografii frumoase cu întregul oraș și pentru puțină odihnă, într-un loc liniștit.

el morro, havana

Gran Teatro de la Habana

Aceasta este cea mai veche clădire a unei instituții culturale, un alt motiv de mândrie pentru locuitorii Havanei. Teatrul din Havana a fost inaugurat în anul 1838, iar frumusețea sălilor sale de spectacol și acustica foarte bună i-au adus faima în rândul artiștilor din întreaga lume.  Pe scena Teatrului din Havana au evoluat numeroși artiști importanți, precum Arthur Rubinstein, Serghei Rahmaninov, Pablo Casals sau Andrés Segovia. Clădirea are o valoare culturală inestimabilă, iar stilul său arhitectural este deosebit de interesant, așa că asigură-te că vei ajunge și aici în timpul călătoriei tale din Havana.

gran teatro, havana

Callejón de Hamel

Deși este una dintre cele mai scurte străzi din Havana, este și una dintre cele mai cunoscute și importante. Întreaga stradă și casele de aici sunt împânzite de picturi murale, acest loc fiind unul dintre cele mai reprezentative pentru arta urbană manifestată liber. Plimbarea pe această stradă nu va dura mult, dar vei avea ocazia de a vedea o altă parte autentică a Havanei, împreună cu locuitorii săi. Dacă ai ocazia, mergi îmtr-o duminică după-amiaza în Callejón de Hamel pentru a participa la o petrecere în stil cubanez, cu toată distracția și voia bună la pachet.

callejon de hamel, havana

Muzeul Romului

Nu poți pleca din Havana fără a trece pe la Muzeul Romului sau El Museo del Ron Havana Club, așa cum îi este numele original. Aici te vei plimba cu un ghid care îți va explica o mulțime de lucruri interesante despre istoria romului și despre procesul prin care acesta este obținut în fabrici. La sfârșitul turului, vei putea gusta puțin rom autentic cubanez, iar experiența per total va fi una cu totul deosebită. Cu siguranță o atracție turistică pe care nu vei dori să o ratezi în Havana, garantează Puc.

rom

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante obiective și atracții turistice din Havana, orașul având mult mai multe de oferit. Pentru a-ți face o privire de ansamblu, îți vom enumera și alte monumente ale Havanei, pe care toți cei care au ajuns în capitala Cubei le recomandă cu drag, și anume:

  • Muzeul de Artă Colonială
  • La Bodeguita del Medio: unul dintre cele mai faimoase localuri din Havana, fiind și locul pe care mulți scriitori l-au frecventat, printre care Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez, Ernest Hemingway, Julio Cortázar și mulți alții
  • Muzeul Ciocolatei : o delicioasă vizită, care nu trebuie ratată
  • Camera Obscura: un alt loc de unde vei avea o priveliște deosebită cu întregul oraș
  • Plaza de Armas: un loc foarte animat, plin de restaurante, baruri și multă voie bună
  • Biserica și Piața San Francisco de Asis
  • Cimitirul Cristofor Columb: este plin de monumente și statui foarte interesante, pe care pasionații de artă și istorie le vor aprecia cu siguranță
  • Castillo de la Real Fuerza
  • Palacio De Los Capitanes Generales
  • Muzeul Muzicii

Dacă mai bifezi și o plimbare pe una dintre frumoasele plaje din Havana, de la Marea Caraibilor, poți spune că ai gustat cu adevărat din capitala Cubei iar amintirile cu care te vei întoarce vor fi de neuitat. Acum, nu ne rămâne decât să te ajutăm să îți găsești cele mai avantajoase bilete de avion spre Havana și să îți urăm să ai parte de o vacanță minunată!

plaja in havana

Comments

O părere despre “Havana, Cuba – Viva la revolución!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *