Dortmund (1)

Dortmund, între fotbal, muzică și istorie

Dacă v-aţi propus o vacanţă în Westfalia, Germania, atunci nu trebuie să rataţi ocazia de a vizita Dortmundul. Este extrem de accesibil pe cale aeriană, graţie numeroaselor zboruri low cost ce aterizează pe Aeroportul Dortmund. Oraşul este cel mai mare din aglomerata regiune Ruhr, unde trăiesc mai bine de 5 milioane de oameni. Este traversat de râurile Ruhr și Emscher, dar şi de canalul Dortmund-Ems, aici aflându-se cel mai mare port pe canal al Europei.

Oraşul Dormund este foarte cunoscut în rândul iubitorilor fotbalului datorită echipei Borussia Dortmund, una dintre cele mai titrate echipe de fotbal din Germania. Aceasta a câştigat Champions League în 1997 şi Cupa Intercontinentală în acelaşi an. Echipa mai are în palmares o Cupă UEFA, 3 cupe ale Germaniei și 8 Campionate ale Germaniei, câştigate toate în meciuri spectaculoase.

Însă oraşul se mai remarcă şi prin altceva decât prin fotbal, fiind şi o destinaţie cultural-artistică de prim rang. Sediul renumitei Orchestre Filarmonice din Dortmund a fost înfiinţat în 1887. Opera, construită în 1904, a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi redeschisă în anii ’60 sub numele de Operhaus Dortmund. În anul 2002, în oraş a fost deschisă o modernă sală de concerte, cu peste 1500 de locuri.

Dortmund

Dortmund este totodată un oraş al contrastelor. Moştenirea sa cultural-istorică este dată în primul rând de o serie de biserici care domină peisajul din centrul oraşului. Reinoldikirche și Marienkirche sunt adevărate opere de artă ale arhitecturii medievale. Mare parte a centrului orasului Dortmund încă păstrează aspectul oraşului medieval. O centură rutieră a înlocuit vechiul zid al oraşului, iar strada Westen-Ostenhellweg, parte a unui drum al sării din perioada medievală, este încă principala stradă pietonală ce intersectează centrul oraşului. Nu rataţi nici Friedensplatz, o frumoasă piaţă înconjurată de superbe clădiri, printre care și Altes Stadhaus, o clădire de la sfârșitul secolului al XIX-lea, ridicată în stil neorenascentist.

Friedensplatz Alter Markt Reinoldikirche

Comments