Chisinau Catedrala

Chișinău, orașul din piatră albă

Capitală a Republicii Moldova și mare centru economic și cultural, orașul Chișinău este predominant alb, majoritatea clădirilor sale fiind construite din piatră albă de calcar, de unde și supranumele.

Situat pe râul Bâc, afluent al Nistrului, orașul a fost atestat documentar încă din secolul al XV-lea, ca târg moldovenesc cu numele Visterniceni. Dezvoltarea târgului începe însă de-abia la început de secol XIX, odată cu stăpânirea rusească, prilej cu care nou botezatul Chișinău este ales capitală a noii gubernii denumite Basarabia. Din 1834, se începe construirea orașului rusesc peste târgul de pe malul Bâcului, caracteristica arhitecturală principală a acestuia fiind străzile care se intersectează în unghiuri drepte.

Deși perioada sovietică și-a pus hotărâtor amprenta asupra arhitecturii orașului, capitala Republicii Moldova a păstrat, totuși, câteva obiective cu importanţă istorică, biserica Măzărachi, care aparţine comunităţii ortodoxe de stil vechi, fiind cea mai veche clădire din Chișinău (1752). Alte clădiri cu valoare istorică și spirituală sunt: mănăstirea Ciuflea, construită în 1858, singura biserică ortodoxă în care s-au ţinut slujbe în perioada de glorie sovietică, Catedrala Catolică, datând din 1840, Catedrala Nașterii Domnului, ridicată în prima jumătate a secolului al XIX-lea, din piatră și cărămidă, și Muzeul Naţional de Arheologie și Istorie, cu un bogat patrimoniu.

Chisinau Manastirea Ciuflea

Din epoca modernă, merită menţionate Porţile Chișinăului, un ansamblu de clădiri de la intrarea în oraș, construite în anii 1970-1980 și având de o parte și de alta Grădina Zoologică, respectiv Grădina Botanică. Statuia lui Ștefan cel Mare, realizată în prima jumătate a secolului al XX-lea, este un alt simbol important al orașului.

Portile Orasului

Nu mai rămâne să precizăm decât că la Chișinău se ajunge ușor, aeroportul și infrastructura feroviară permiţând accesul relativ facil, din toate colţurile lumii. Si că berea care-i poartă numele, ca și sortimentul de bomboane Chișinăul de seară ar trebui încercate într-un sejur cel puţin interesant în capitala Republicii Moldova.

Comments