Manastirea Moldovita

Bucovina, ţinutul mănăstirilor

Când zicem Bucovina, gândul ne zboară involuntar la cele mai frumoase mănăstiri din România. Si asta pe bună dreptate, pentru că valoarea lor arhitecturală și artistică le-a făcut să fie incluse în patrimoniul cultural mondial Unesco.

Albastrul de Voroneţ, roșul de Humor sau verdele de Arbore sunt culori renumite în lumea întreagă, contribuind la unicitatea mănăstirilor din Bucovina. Construite în principal ca loc de înmormântare a familiilor nobile, bisericile oferă în prezent atât loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși, cât și motiv de încântare a ochilor turiștilor din toată lumea. Pictorii ilustratori ai scenelor biblice au descris, fiecare potrivit sensibilităţii artistice proprii, scene din vieţile sfinţilor, povești despre începuturile lumii sau despre viaţa de după moarte, pictura iniţial interioară extinzându-se apoi și pe pereţii exteriori. Astfel, pictura a ajuns să aibă dublă însemnătate, atât în promovarea credinţei ortodoxe, cât și în educaţia oamenilor simpli.

Manastirea Arbore Manastirea Voronet

O plimbare prin Bucovina poate începe cu vizitarea bisericii Arbore, construită în anul 1502, care se remarcă printr-o pictură murală exterioară deosebită. Continuaţi călătoria în regiunea istorică, cu ansamblul mănăstirii Humor, format din biserica construită în 1530, ruinele caselor mănăstirești, turnul lui Vasile Lupu, construit în 1641 și turnul-clopotniţă, înălţat în secolul al XIX-lea. Nu ocoliţi nici mănăstirea Dragomirna, complex fortificat de la începutul secolului al XVII-lea, de o frumuseţe inedită. După care urmează, bineînţeles, piesele de rezistenţă: Moldoviţa, ctitorită în 1532 de Petru Rareș, în apropierea ruinelor unei mai vechi mănăstiri, Suceviţa, construită în stilul arhitecturii moldovenești – îmbinare de elemente bizantine și gotice, atestată în 1582, Putna, ctitorie și loc de odihnă veșnică a lui Stefan cel Mare, și Voroneţ, o altă ctitorie de seamă a lui Stefan cel Mare, al cărei prim stareţ a fost Daniil Sihastrul. De vizitat și chilia acestuia, situată în pădure, în apropiere de Putna.

Chilia lui Daniil Sihastru, Putna, Bucovina Manastirea Sucevita

Nu rataţi nici Suceava, fostă capitală a Moldovei. Aici puteţi vizita Cetatea de Scaun, Hanul Domnesc, biserica Mirăuţi sau biserica Sfântul Dumitru, cu un impresionant turn-clopotniţă.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *