Pont de Pierre Bordeaux

Bordeaux, capitala mondială a vinului

Dacă v-aţi programat o vacanţă în spectaculoasa regiune franceză Aquitania, atunci nu puteţi rata ocazia de a-i vizita capitala, Bordeaux, unul dintre cele mai frumoase şi cochete oraşe din Hexagon. Supranumit ”Perla Aquitaniei” şi ”La Belle Endormie” (Frumoasa Adormită), oraşul ne încântă cu arhitectura sa spectaculoasă şi cu moştenirea sa culturală.

Bordeaux este considerat a fi capitala mondială a vinului. Este gazda celui mai mare târg viticol din lume, Vinexpo, iar viticultura aduce economiei din regiune peste 14 miliarde de euro anual. Celebrul vin Bordeaux este produs în această regiune încă din secolul al VIII-lea, fiind considerat unul dintre vinurile de cea mai bună calitate din lume.

Obiective turistice Bordeaux

Centrul istoric al oraşului este înscris în patrimoniul mondial Unesco, fiind caracterizat ca fiind ”un uimitor ansamblu urban şi arhitectural specific secolului XVIII”. Bordeaux mai este considerat şi ”Oraşul Artei şi Istoriei”. Aici se află nu mai puţin de 362 monumente istorice (în toată Franţa doar la Paris sunt mai multe), unele dintre clădiri datând chiar din perioada romană.

Bordeaux, teatru Bordeaux, Place de la Bourse

Bordeaux este unul dintre cele mai importante zone cu arhitectură urbană de secol XVIII din Europa, fiind un magnet pentru turişti şi casele de producţie cinematografică. Printre principalele atracţii turistice ale zonei se numără:

–  Esplanade des Quinconces, cea mai mare piaţă din Europa.

– Monumentul Girondinilor, ridicat ȋntre 1894 și 1902, ȋn memoria deputaţilor Girondini.

– Grand Théâtre, o impunătoare clădire neoclasică de secol XVIII.

– Place de la Bourse, construită între 1730 și 1775 de către arhitectul regal Jacques Ange Gabriel cu scopul de a găzdui statuia ecvestră a lui Ludovic al XV-lea.

– Place du Parlament, o piaţă ȋn stil italian situată ȋn centrul orașului.

– Pont de Pierre (Podul de Piatră), construit la ordinul lui Napoleon I ȋn anii 1820. Este un pod cu 17 arcade, lung de aproape 500 de metri.

–  Catedrala Saint-André, construită ȋn stil gotic ȋntre secolele XII și XVI.

– Biserica Saint Pierre,ridicată ȋn secolul al XIV-lea, pe locul unei mai vechi capele, și modificată de mai multe ori până ȋn secolul al XIX-lea.

– Poarta Cailhou, monument de tranziţie de la stilul gotic la cel renascentist. A fost construită ȋn 1495, ca poartă principală de intrare ȋn oraș. A servit mult timp și ca loc de acces ȋn Palatul L’Ombrière, demolat ȋn 1800 ca urmare a numeroaselor incendii pe care le suferise.

Bordeaux, Porte Cailhau Bordeaux, Saint Pierre

Comments