3 Zamosc

Arhitectura armenească – bijuterii turistice din Europa Centrală și de Est

Aproape de graniţa cu Ucraina, într-un ţinut pitoresc, încărcat de istorie, Zamość e un orășel polonez fondat spre sfârșitul secolului al XVI-lea. Inclus în patrimoniul Unesco, orașul vechi este un mozaic de case cu faţade colorate și încărcate de simboluri de arhitectură armenească cu influenţă barocă. Unicitatea sa este dată de bogăţia de ornamente din jurul ferestrelor, intrărilor și frontoanelor caselor, basoreliefuri care reprezintă imagini de plante sau animale. Orașul în sine este construit conform principiilor arhitectonice renascentiste, cu diviziuni uniforme și proporţionalitate în ansamblu, dar casele sunt mai degrabă în stil baroc.

Zamosc - arhitectura armeneasca

Si, pentru că fondatorul Jan Zamoyski – un important om politic al Poloniei, promova toleranţa religioasă, comercianţi din diferite ţinuturi, evrei, turci, armeni, ucrainieni, ruteni etc. s-au stabilit aici, fiecare punându-și amprenta asupra stilului arhitectural, prin introducerea de elemente specifice culturii sale. Va recomandam sa vizitati atât centrul vechi, cu Piaţa Mare și Strada Armenească, cât și vechea Primărie, sau castelul și fortificaţiile sale.

Zamosc Polonia - arhitectura armeneasca

Un pic mai la est, în Ucraina, în apropiere de Cernăuţi, puteţi vizita Cameniţa (Kamyanets-Podilskyi). Castelul medieval, construit de Jan Sobieski al III-lea în secolul al XVII-lea, pentru a apăra acest teritoriu supus multor lupte de-a lungul timpului, constituie un obiectiv turistic important, al carui stil se regaseste tot in arhitectura armeneasca. Pe lângă acest castel și numeroasele lui fortificaţii, vă puteţi delecta ochii cu faţade de case în stil armenesc, foarte colorate și bogat ornamentate, datorate prezenţei pregnante a acestei etnii în zonă. Nu rataţi nici catedrala Sf. Petru și Pavel sau Primăria, cu influente vizibile ca si concept ornamental.

Kamyanets-Podilskyi arhitectura armeneasca

Clădiri cu arhitectură armenească spectaculoasă se mai găsesc încă și pe teritoriul României, scăpate ca prin minune de demolările comuniste. Un exemplu impresionant este localitatea Gherla, în județul Cluj, numit și Armenopolis, datorită pătrunderii unui număr mare de negustori armeni către ȋnceputul secolului al XVIII-lea, care au adus, împreună cu dezvoltarea comerţului și meșteșugurilor, o îmbogăţire arhitecturală și estetică a zonei.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *